Misc

Hoe een getrokken pees te behandelen


Volgens het artikel "Flexor Peesblessures" van de American Academy of Orthopedic Surgeons, "zijn pezen weefsels die spieren met bot verbinden. Wanneer spieren samentrekken, trekken pezen aan botten." Na verloop van tijd kunnen herhaalde spiercontracties door oefening, sport of bepaalde werktaken resulteren in een getrokken pees in een van de gewrichten van het lichaam (d.w.z. elleboog, schouder, knieën, heup, nek, vingers en zelfs de rugwervels). Behandelingen voor getrokken pezen zijn vergelijkbaar met andere verwondingen of aandoeningen zoals tendinitis, omdat het gebruikelijke verhaal een combinatie is van rust, immobilisatie, ijs, hitte, medicatie en revalidatie-oefeningen.

Uw getrokken pees behandelen

Stop alle fysieke activiteit of oefening die uw getrokken pees beïnvloedt. Draag zo vaak mogelijk een gewrichtsbrace om gewrichtsbeweging te beperken.

Neem elke 4-6 uur gedurende de dag twee ibuprofen- of naproxenpillen. Blijf dit ontstekingsremmende medicijn innemen totdat je getrokken pees is genezen.

Doe wat ijs in een pak ijs of in een handdoek. Bind of bind het ijspak of de handdoek (gebruik een grotere handdoek om te binden) rond het gewricht zodat het ijs rechtstreeks tegen de getrokken pees en pijnbron wordt samengedrukt. Laat het ijs 15-20 minuten op je gewonde gebied liggen. Herhaal deze procedure elke 3-4 uur totdat de ontsteking en zwelling zijn verdwenen.

Zodra uw eerste zwelling en ontsteking onder controle zijn, gebruikt u meerdere keren per dag een verwarmingskussen. Blijf het verwarmingskussen elke dag gebruiken totdat je getrokken pees volledig is genezen.

Zodra de eerste ontsteking is verdwenen, strek je je pees als volgt: Als je gewricht in twee richtingen beweegt (d.w.z. knie), strek je de pees dan langzaam zo ver mogelijk in één richting. Houd die positie 15-30 seconden vast. Trek uw pees vervolgens zo ver mogelijk in de tegenovergestelde richting en houd die positie 15-30 seconden vast. Doe 3 sets van 10 herhalingen in elke richting. Beperk uw bewegingsbereik tot bewegingen die geen extra pijn in uw pees veroorzaken. Als u een pees heeft die in meer dan twee richtingen beweegt (d.w.z. pols), strek uw pees dan ook naar de ene en vervolgens naar de andere kant en houd elke beweging 15-30 seconden vast. Doe 3 sets van 10 herhalingen in beide richtingen.

Tip

  • Het is belangrijk om de eerste 48-72 uur na het begin van de symptomen ijs op uw getrokken pees te gebruiken. IJs veroorzaakt vasoconstrictie (vernauwing van bloedvaten), die ontsteking en resulterende pijn minimaliseert door de stroom van bloed en lymfevocht naar de aangetaste pees te beperken. Zodra de eerste ontsteking onder controle is, kan warmte de bloedstroom (met helende eigenschappen zoals zuurstof en vitamine C) naar de pees bevorderen. U kunt overwegen om uw pees te masseren zodra u een verwarmingskussen begint te gebruiken. Massage kan de zenuwen en pezen ontspannen en pijn verlichten. Massage vermindert ook littekenweefsel, dat een belangrijke bijdrage levert aan terugkerende peesblessures.

Tip

  • Begin nooit te snel met revalidatieoefeningen, anders kunt u uw blessure verergeren. Raadpleeg uw arts als de pijn ondanks behandeling aanhoudt.


Bekijk de video: TIM VAN ORSOUW - ZO LOS JE CHRONISCHE PIJN OP : DE TRIGGEPOINT RESET METHODE. INJURED DUMBASS (Januari- 2022).