Misc

Pijn in lymfeklieren gordelroos


Gordelroos (herpes zoster) verwijst naar een pijnlijke uitslag veroorzaakt door een reactivering van het waterpokkenvirus (varicella zoster). U loopt een groter risico op gordelroos als u ouder bent dan 60, als u waterpokken had voordat u een jaar oud was of als u een verzwakt immuunsysteem heeft. Pijnlijke zwelling van de lymfeklieren is een van de symptomen van gordelroos.

Vroege symptomen

Volgens eMedTV behoren gezwollen of gevoelige lymfeklieren tot de vroege symptomen van gordelroos en treden ze bij de meeste mensen twee of drie dagen vóór het verschijnen van de karakteristieke uitslag op. Jeukende, tintelende huid en brandende of pijnlijke pijn aan één kant van het gezicht of lichaam zijn andere vroege symptomen. Anderen kunnen rillingen, koorts, hoofdpijn en maagklachten zijn.

Uitslag

De uitslag begint als kleine, met vloeistof gevulde blaren die lijken op de waterpokken die in een band verschijnen, een dermatone genoemd. De band loopt meestal rond van de wervelkolom naar de borst of buik, volgens MedlinePlus. De uitslag kan overal verschijnen, vaak rond het gezicht, mond, neus, ogen en oren, maar de blaren zijn meestal beperkt tot de dermatone, zegt eMedTV. De blaren breken meestal open, sijpelen en korst over.

Oorzaken van zwelling

Lymfeklieren maken deel uit van het lymfestelsel, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem van het lichaam. De lymfeklieren die meestal opzwellen, worden volgens eMedicineHealth in de nek, onder de kin, in de oksels en in de lies gevonden. De cellen in de lymfeklieren omvatten witte bloedcellen die infecties bestrijden. Wanneer het lichaam wordt aangevallen door een virus, vermenigvuldigen de witte bloedcellen in de lymfeklieren zich, waardoor ze opzwellen.

Overwegingen

Gezwollen lymfeklieren komen voor bij veel aandoeningen, die volgens eMedicineHealth niet allemaal medische hulp nodig hebben. Als de oorzaak een gewone verkoudheid of een andere kleine infectie is waarvoor geen antibioticabehandeling nodig is, kunnen deze tot twee weken worden gegeven voordat medisch advies wordt ingewonnen. In de meeste gevallen zijn gezwollen lymfeklieren alleen een probleem wanneer ze verschijnen met andere symptomen van een aandoening die een arts moet behandelen.

Oplossing

Pijn in de lymfeklieren door zwelling kan een vroeg, pre-uitslagsymptoom van gordelroos zijn, hoewel u het niet zult weten zonder andere symptomen. Als u symptomen van gordelroos ervaart, moet u uw arts raadplegen.


Bekijk de video: Schildklier -- Anatomie en functie (Januari- 2022).