Misc

De effecten van Black Lights op Vision


Zwarte lichten stralen UV-straling uit die schadelijk voor de ogen kan zijn en het gezichtsvermogen na verloop van tijd kan beïnvloeden. Hoewel de ogen sommige ingebouwde verdedigingen hebben, verzwakken deze na verloop van tijd en sommige van de verdedigingen zelf kunnen het gezichtsvermogen beïnvloeden.

Schade aan zwart licht

Zwarte lichten stralen UV-A-straling uit en wat bekend staat als blauw licht. Elaine Kitchel, een Low Vision Research Associate, zegt dat deze lichtstralen zijn gevonden om te voorkomen dat de retinale cellen cytochroomoxidase vormen. Deze chemische stof transporteert zuurstof naar de cellen die betrokken zijn bij het gezichtsvermogen. Zonder cytochroomoxidase en zonder zuurstof beginnen de cellen van het oog te sterven. De laesies die optreden, kunnen verspreid zijn, dus het is pas nadat velen hebben gevormd dat verlies van het gezichtsvermogen wordt opgemerkt.

Beperkte blootstelling

Men denkt dat het beperken van de blootstelling aan zwart licht en UV-straling mogelijke schadelijke effecten beperkt, maar Kitchel legt uit dat tijd daar niets mee te maken heeft. Het is niet hoe lang of hoe vaak je ogen worden blootgesteld aan zoveel licht dat ertoe doet. Onderzoekers hebben ontdekt dat netvliesbeschadiging een kenmerk is van blootstelling aan deze golflengten, ongeacht de duur of frequentie.

Tijdelijke effecten

Het Canadese Centre for Occupational Health and Safety zegt dat UV-straling kan leiden tot conjunctivitis en fotokeratitis. Conjunctivitis is een ontsteking van het membraan dat het wit van de ogen en de binnenkant van de oogleden bedekt. Fotokeratitis is een ontsteking van het hoornvlies. Het tranen van de ogen dat optreedt vanwege deze omstandigheden kan het zicht wazig maken. Beide zijn tijdelijke voorwaarden.

Lange termijn effecten

Dan Roberts, directeur van Macular Degeneration Support, zegt dat de opeenhoping van celresten in het netvlies de ogen door de jaren heen nog gevoeliger kan maken voor schade door blootstelling aan licht. Cataract, de eiwitklonten in de lens van het oog, zijn eigenlijk het verdedigingsmechanisme van de ogen. Dit troebele, parelachtige effect beperkt schade door UV-straling aan het netvlies maar beperkt ook steeds meer het zicht.

Verdedigingswerken

De ogen gebruiken een aantal chemische afweermiddelen tegen UV-straling, zegt Dan Roberts. Er zijn meerdere ingebouwde chemische afweermiddelen en antioxidanten in het dieet zoals vitamine C en E kunnen ook helpen de ogen tegen zwart licht te beschermen. Deze afweer verzwakt met leeftijd, ziekte, verwaarlozing en slechte voeding.

Naarmate we ouder worden, begint de ooglens geel te worden. Dit donker worden van de lens helpt zwart licht en andere UV-straling te filteren. Kinderen hebben deze beschermende vergeling echter niet ontwikkeld en lopen meer risico op netvliesbeschadiging door zwart licht en UV-straling. Chirurgie om staar te verwijderen, verwijdert ook de beschermende vergeling.


Bekijk de video: Blacklight and Poorstretch, Now. . A COMBO! (December 2021).