Info

Box ademhalingstechniek


Wanneer ze bang, angstig of boos zijn, hebben mensen de neiging om oppervlakkig te ademen of zelfs hun adem in te houden. Box-ademhaling, ook bekend als vier-vierkante ademhaling of square-box ademhaling, is een techniek die kan helpen je gedachten te kalmeren en opgehoopte spanning los te laten. Juiste ademhaling verhoogt ook de longfunctie en de algehele gezondheid, maar het beste van alles is dat het een eenvoudige techniek is die gemakkelijk te leren is en die je overal kunt doen.

Toepassingen

Box-ademhaling kan je leren om zelfs de meest stressvolle situaties aan te pakken door je te concentreren op diepe ademhaling. Box-ademhaling is een techniek die wordt gebruikt om reisangst te bestrijden, of het nu gaat om vliegangst of rijden in druk verkeer, en kan studenten ook helpen om test-tasking-angst te bestrijden. Diep ademhalingsoefeningen, zoals die gebruikt worden bij het ademen in dozen, zijn een manier om boosheid te beheersen en zijn nuttig voor kinderen met boosheidsproblemen en helpen hen sociale verantwoordelijkheid aan te leren. Psychologen leren doosademhaling met meditatie om het bewustzijn van gedachten, gevoelens en sensaties in en om je heen te cultiveren, en het kan een nuttig hulpmiddel zijn om slapeloosheid te bestrijden.

De techniek

Box-ademhaling combineert diepe ademhaling met eenvoudig tellen. Adem eerst langzaam je adem in gedurende een telling van vier. Houd vervolgens de adem in voor een gelijke telling van vier. Laat de adem helemaal los door getuite lippen, op een telling van vier. Wacht tot slot vier seconden voordat je iets zegt of doet. Herhaal de cyclus nog een paar keer of zo lang als nodig is om je te helpen ontspannen. Adem altijd vanuit de onderbuik in plaats van vanuit de bovenborst. Het kan u helpen om een ​​of beide handen op uw buik of zijkanten te plaatsen om het onderste deel van uw buik te voelen stijgen terwijl u inademt.

Hoe het werkt

Wanneer uw lichaam gestrest is, creëert dit de "vecht- of vlucht" -reactie, waardoor uw hart en ademhaling stijgen en uw bloedvaten vernauwen, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Er wordt gedacht dat ademhaling en meditatie je parasympathische zenuwstelsel beïnvloeden, je hart vertragen en ademen en de bloedstroom en spijsvertering verbeteren. Ademhaling en meditatie hebben ook invloed op de hersenen en helpen bij het verbeteren van je humeur, je vermogen om aandacht te besteden en hoe je dagelijkse taken uitvoert.

Tips

Wanneer je voor het eerst leert ademen in een doos, oefen dan in een rustige omgeving in losse kleding, zodat je je kunt concentreren op de techniek. Zorg ervoor dat u zich in een comfortabele positie bevindt, of het nu gaat zitten of liggen. Scan uw lichaam op tekenen van spanning en houd uw hoofd, nek en schouders ontspannen terwijl u in- en uitademt. Het kan helpen om positieve, bevestigende gedachten toe te voegen, om je aandacht te richten op een object of een afbeelding in je geest, of om een ​​mantra te herhalen zoals de traditionele "ohm" van oosterse tradities. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het zal zijn om de techniek in stressvolle omgevingen te gebruiken.