Misc

Aderen gebruikt bij flebotomie


Phlebotomie is het nemen van een bloedmonster uit de ader van een patiënt voor laboratoriumonderzoek en analyse. Het is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg. Phlebotomisten zijn speciaal getraind in deze techniek en kunnen bloed uit verschillende aderen in het lichaam verkrijgen. Bloed wordt meestal getrokken met behulp van de aderen van de arm, hoewel de handaders ook kunnen worden gebruikt.

Antecubitale Fossa

De antecubitale fossa is het gebied van de arm nabij de elleboog. Dit gebied bevindt zich voor en onder de bocht van de arm bij de elleboog. Er lopen verschillende grote aders door dit gebied, dicht bij het oppervlak. Bij sommige patiënten kan het moeilijk zijn om deze aderen te vinden, vooral als de patiënt uitgedroogd is, zwaarlijvig is of chemotherapie ondergaat.

Drie primaire aders

Er zijn drie aderen die het meest worden gebruikt bij venipunctuur of flebotomie. Ze zijn de cephalic, mediaan cubital en basilic aderen. Deze drie aderen worden gevonden in het antecubitale gebied. De cefalische ader bevindt zich aan de zijkant, of buiten, van de arm. De mediane cubitale ader, de voorkeur die wordt gebruikt, bevindt zich dicht bij het midden en de basilic ader bevindt zich aan de binnenkant of het mediale deel van het antecubitale gebied.

Mediaan Cubital

De mediane cubitale ader is de voorkeursader voor flebotomie omdat deze meestal groter is dan de andere aderen en meer stationair is. Aderen kunnen bewegen of rollen, wat het moeilijker maakt om flebotomie uit te voeren. De mediane cubital is meestal goed verankerd, waardoor het minder waarschijnlijk is dat de patiënt pijn zal voelen tijdens flebotomie of daarna blauwe plekken krijgt.

Andere antecubitale aders

De cefalische en basilische aderen worden alleen gebruikt als de mediale cubitale ader niet wordt gevoeld of op een of andere manier is beschadigd. De cefalische ader is meestal de tweede keuze, omdat deze redelijk goed is verankerd. Dit is vaak de enige ader die kan worden gevoeld bij patiënten met obesitas. De basilic ader wordt bewaard als een laatste keuze-optie. Het rolt gemakkelijker en loopt direct over een zenuw en een slagader, waardoor het een gevaarlijker en pijnlijker gebied is om te gebruiken.

Hand aderen

Soms zal geen van de aderen van de antecubitale fossa worden gevoeld. Ze kunnen mogelijk ook niet worden gebruikt vanwege intraveneuze plaatsing of letsel. Handaders kunnen worden gebruikt als het niet mogelijk is om de antecubitale aderen te gebruiken. Aderen van de hand en pols bevinden zich meestal dicht bij het oppervlak, maar ze zijn gevoelig voor beweging en rollen. Het gebruik van deze aderen is meestal pijnlijker voor de patiënt, omdat er ook zenuwen door de hand lopen. Als u deze aderen gebruikt, is het belangrijk om de ader met uw hand te verankeren en op zijn plaats te houden wanneer u het bloed trekt.

Andere aderen

Aderen van de benen, voeten en enkels kunnen niet worden gebruikt zonder specifieke toestemming van een arts. Meestal trekt de arts het bloed als deze aderen worden gebruikt. Er kunnen bloedstolsels ontstaan ​​wanneer deze aderen worden gebruikt.


Bekijk de video: VLOG 90 GELUKT 2019 krijg ik Ibrutinib ivm Graft vs Host + aderlate HB ferritine (December 2021).