Misc

Tekenen en symptomen van een allergie voor rode kleurstof


Rode voedselkleurstof is een veel voorkomende voedselallergie waarvan is aangetoond dat het bij sommige mensen die het innemen, veroorzaakt. Hoewel het meestal een voedselallergie wordt genoemd, is het eigenlijk meer een voedselintolerantie, omdat het over het algemeen geen echte allergische reactie in het lichaam veroorzaakt, hoewel dit voor sommigen wel kan. Hierdoor kan allergie voor rode kleurstoffen moeilijk te testen en te diagnosticeren zijn. Rode voedselkleurstofallergie komt steeds vaker voor bij kinderen omdat de kleurstof prominent aanwezig is in snoepjes, fruitsnacks, kauwgom en andere lekkernijen. Er zijn verschillende soorten rode kleurstof. Reacties treden meestal op na inname van rode kleurstof nr. 40, hoewel ze met elke rode kleurstof kunnen voorkomen. Deze voedselintolerantie heeft een zeer breed scala aan symptomen, variërend van licht tot ernstig, en kan meerdere lichaamssystemen beïnvloeden.

Gastro-intestinale symptomen

Een van de meest voorkomende reacties op rode kleurstof is gastro-intestinale klachten. Veel mensen ervaren symptomen zoals diarree, gas of een opgeblazen gevoel. Sommigen kunnen kort na het eten van een voorwerp dat met rode kleurstof is gekleurd, overgeven. Deze symptomen duren normaal slechts kort en zijn zelden levensbedreigend. Symptomen verdwijnen vaak zodra de kleurstof uit het systeem komt. Aanhoudende blootstelling aan rode kleurstof, zoals dagelijks rood snoep eten gedurende de week, kan ervoor zorgen dat deze symptomen zich herhalen en kan leiden tot uitdroging en vermoeidheid.

Huid symptomen

Rode kleurstofallergie kan huidsymptomen veroorzaken. Na het innemen van rode kleurstof kunnen mensen met deze gevoeligheid huiduitslag, roodheid van de huid, tintelingen, jeuk of beklemming ontwikkelen. Sommige mensen zullen netelroos ontwikkelen. Personen die last hebben van eczeem merken vaak een toename op van puistjes of een toename van de jeuk en droogheid van bestaand eczeem. Soms zijn deze reacties heel klein en verdwijnen ze vanzelf. Sommige mensen vinden verlichting na het nemen van medicijnen zonder recept, zoals Benadryl, terwijl anderen medische interventie nodig hebben om hun symptomen te stoppen.

Koude en griepachtige symptomen

Rode voedselkleurstofintolerantie veroorzaakt bij sommige mensen verkoudheid en griepachtige symptomen. Deze symptomen kunnen vaak worden aangezien voor verkoudheid of seizoensgebonden allergieën omdat ze vergelijkbare reacties veroorzaken. Na het innemen van rode voedselkleurstof kan een persoon bijvoorbeeld niezen, jeukende neus, jeukende keel, waterige ogen of jeukende ogen ervaren. Soms kunnen deze symptomen worden beheerst door vrij verkrijgbare medicijnen of allergische medicijnen op recept en kan de voedselallergie jarenlang niet worden gediagnosticeerd.

Diverse symptomen

Het lichaam van elke persoon reageert anders op allergieën en voedselintolerantie. Vaak kunnen symptomen optreden die u normaal gesproken niet met voedsel associeert. Mensen met rode voedselallergieën hebben duizeligheid, slaapproblemen, slechte concentratie, verlies van eetlust, zwelling, gewrichtspijn en epileptische aanvallen gemeld. Er is gewoon geen manier om met zekerheid te voorspellen hoe uw lichaam zal reageren op voedselintolerantie. Het bijhouden van een voedings- en symptoomdagboek kan nuttig zijn voor u en uw zorgverlener bij het diagnosticeren van voedselallergieën en -intoleranties.

Ernstige reacties

Rode voedselkleurstofreacties zijn over het algemeen mild en van korte duur, maar voor sommigen zijn de reacties ernstiger en zelfs potentieel dodelijk. Anafylaxie of ernstige allergische reactie kan de keel dicht doen zwellen en de luchtwegen blokkeren. Het kan leiden tot shock en orgaanfalen, en als het niet snel wordt behandeld, kan het zelfs tot de dood leiden. Ernstige reacties kunnen in zeldzame gevallen leiden tot epileptische aanvallen of coma. Er zijn ook studies die voedselkleurstof koppelen aan autisme en ADHD. Als u vermoedt dat u mogelijk op rode kleurstof reageert, bespreek dit dan altijd met uw arts om mogelijke complicaties te voorkomen.


Bekijk de video: GĂȘnant verhaal & Tuin is helemaal wit!? - Vlog #156. OPTIMAVITA (December 2021).