Misc

Wat zijn de oorzaken van evenwichtsproblemen?


Balansproblemen kunnen door veel situaties worden veroorzaakt. Ze zijn vooral lastig bij ouderen, die een groter risico lopen om een ​​bot te breken. Bij jongere personen kunnen ze echter problemen veroorzaken op het werk of in dagelijkse activiteiten. Balansproblemen kunnen variëren van een lichte ergernis tot een ernstiger en invaliderende aandoening. Hieronder vindt u basisinformatie over de verschillende situaties die van invloed kunnen zijn op uw vermogen om het evenwicht te behouden.

Identificatie

Om het evenwicht te behouden, moeten uw hersenen informatie ontvangen van uw ogen en oren en van druk op uw huid en spieren. Je moet ook een goede spierkracht hebben. Al deze systemen werken samen om de hersenen informatie te geven over waar uw lichaam zich in de ruimte bevindt en welke correcties nodig zijn om het evenwicht te bewaren. Wanneer een van deze systemen door ziekte wordt beïnvloed of wanneer ze niet correct functioneren, kunt u last krijgen van draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd en moeite hebben uw ogen te concentreren. U kunt dan uw evenwicht verliezen en vallen.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, veranderen je ogen, oren en het vermogen van je huid om druk te voelen. Al deze veranderingen verminderen de hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor de hersenen om u te helpen het evenwicht te bewaren. Bovendien is er een neiging om meer zittend te worden, wat kan leiden tot spier- en zwakte. Volgens de Senior Health Division van het National Institute on Aging valt elk jaar ongeveer 40 procent van de mensen ouder dan 65 jaar. Dit leidt tot nog minder activiteit vanwege de angst om weer te vallen. Dit creëert een neerwaartse spiraal waarbij het individu steeds meer het risico loopt zijn evenwicht te verliezen en te vallen. Deelname aan een geschikt krachttrainingsprogramma kan dit proces tegengaan.

Duizeligheid

Volgens de Vestibular Disorders Association is duizeligheid de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Er zijn verschillende soorten duizeligheid, maar ze worden allemaal veroorzaakt door een probleem in het binnenoor. Dit probleem kan ontsteking, de ziekte van Menagerie, tumoren of andere gezwellen in het oor, bepaalde medicijnen en vele andere aandoeningen zijn. Wanneer er een probleem is binnen het vestibulaire systeem, kunt u symptomen ervaren zoals duizeligheid, duizeligheid, onbalans, ruimtelijke desoriëntatie en andere symptomen.

Veranderingen in bloeddruk

Orthostatische hypotensie is een aandoening die optreedt wanneer de bloeddruk aanzienlijk daalt. Het heeft de neiging om te gebeuren bij het opstaan ​​vanuit een liggende of zittende positie. Als u te snel opstaat, kan uw bloeddruk te laag worden en kunt u zich licht in het hoofd of flauwvallen. Hartaandoeningen zoals atherosclerose, cardiomyopathie, aritmie en andere hartaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat uw bloeddruk daalt. Dit betekent dat u niet voldoende bloed uit uw hart krijgt. Dit kan uw zuurstofgehalte verlagen en tot evenwichtsproblemen leiden.

Ziekten en behandelingen

Het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders stelt dat evenwichtsproblemen ook kunnen worden veroorzaakt door een tumor die een hersengebied aantast. Infecties en hoofdletsel kunnen er ook voor zorgen dat u zich uit balans voelt. Medicijnen om deze aandoeningen te behandelen en andere medische aandoeningen hebben vaak een bijwerking van slaperigheid of duizeligheid. Het is belangrijk om met uw arts of apotheker te praten om erachter te komen welk effect uw medicatie op uw evenwicht kan hebben. Dit kan met name van cruciaal belang zijn als u meer dan één voorgeschreven medicijn gebruikt of zelfzorgmiddelen of kruidenbehandelingen gebruikt, omdat er interacties kunnen zijn.


Bekijk de video: Evenwichtsstoornis - Wat is het en hoe kun je het behandelen? (December 2021).