Info

Boksen in de jaren dertig


Elke boksfan weet dat de sport eigenlijk voor jongere concurrenten is. Maar veel jagers blijven boksen, en sommigen doen dit met succes, na de leeftijd van 30. Sommige boksers kunnen extra betaaldagen zoeken, maar anderen die fortuinen hebben verdiend, zoals Muhammad Ali en Sugar Ray Leonard, vonden het ook moeilijk om te stoppen en keerden terug naar de ring op respectievelijk 39 en 40-jarige leeftijd. Voor zowel kampioenschaps- als niet-kampioensvechters zijn er aanzienlijke gezondheidsrisico's verbonden aan boksen voorbij 30 jaar.

Slijtage

Een bokser van in de dertig heeft waarschijnlijk minstens een dozijn jaar gevochten en heeft veel slijtage op zijn lichaam. Immers, elke minuut besteedt een jager in de ring, hij besteedt vele lange uren aan het trainen, zich voorbereidend op het gevecht. De jaren van het lichaam kunnen aanzienlijk zijn - zelfs de spieren en botten van een goed getrainde atleet verzwakken met de leeftijd - maar de kilometerstand die optelt bij duizenden trainingen en talloze gevechten kan ook een bokser verslijten tegen de tijd dat hij 30 jaar oud is.

Hoofd trauma

Hoe goed een jager ook is, hij zal tijdens zijn carrière een paar klappen op zijn kop krijgen. Hoe langer een bokser vecht, hoe meer hoofdschoten hij maakt en, volgens recent onderzoek, hoe meer hersenfunctie hij verliest. Een Cleveland Clinic-studie van 78 boksers en vechters met gemengde vechtsporten, met een gemiddelde leeftijd van slechts 29, ontdekte dat vechters met negen of meer jaar ervaring slechter presteerden dan minder ervaren boksers op het gebied van denk- en geheugentests.

Anekdotisch bewijs

Voormalig wereldkampioen lichtgewicht Ray - Boom Boom - Mancini, die vocht tot de leeftijd van 31, vertelde de "Los Angeles Times" dat in zijn latere boksjaren zijn reflexen langzamer waren en hij het moeilijker vond om zichzelf te motiveren om goed te trainen. Olympisch en wereldkampioen Oscar De La Hoya zei dat op 34-jarige leeftijd de spiermassa van een vechter afneemt, terwijl boks-publicist Bill Caplan tegen de "Times" vertelde dat oudere jagers hun timing "sluiten".

Succes na 30

De La Hoya had een record van 35-2 voor de leeftijd van 30 en was daarna slechts 4-4. Maar drie van die overwinningen kwamen in wedstrijden van het wereldkampioenschap. George Foreman stopte op 28-jarige leeftijd, keerde terug naar boksen op 38-jarige leeftijd en versloeg Evander Holyfield voor de wereld zwaargewicht titel op 42. Bernard Hopkins won talloze titelgevechten na het draaien van 30, waaronder een lichte zwaargewicht titel op 46-jarige leeftijd. Onder andere beroemde 30-jarige boksen -oude winnaars was James J. Braddock, die werd geportretteerd door Russell Crowe in de film van 2005 - The Cinderella Man. Braddock won de wereld zwaargewicht titel op 30-jarige leeftijd, versloeg Max Baer voor de kroon in 1935. Braddock trainde veel harder dan 26- jaar oude Baer, ​​kreeg vervolgens een unaniem besluit in een 15-ronde wedstrijd.

Middelen