Misc

Gevaren van een laag aantal bloedplaatjes

Gevaren van een laag aantal bloedplaatjes


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Lage aantallen bloedplaatjes kunnen het gevolg zijn van en leiden tot een reeks gezondheidsproblemen. De medische term voor elke daling van het aantal bloedplaatjes wordt trombocytopenie genoemd. Ongeacht de oorzaak kunnen de gevolgen van deze aandoening ernstig zijn.

Functie

Trombocyten zijn kleurloze bloedcellen die helpen bij de bloedstolling en korstvorming, waardoor overmatig bloedverlies wordt voorkomen wanneer een ader is beschadigd. Een gebrek aan deze stollingscellen veroorzaakt problemen van ernstige blauwe plekken tot fataal bloedverlies.

Risico's

Normaal aantal bloedplaatjes varieert van 150.000 tot 450.000 per microliter. Een telling van 30.000 of lager houdt het risico in van ernstig bloedverlies, hersen- of orgaanbloedingen. Andere risico's zijn specifiek voor de onderliggende aandoening die trombocytopenie veroorzaakt.

Gevolgen

Gezondheidsproblemen die het immuunsysteem en de productie van beenmerg beïnvloeden, zoals HIV, lupus en hemolytisch-uremisch syndroom, zijn risicofactoren voor trombocytopenie. Bepaalde medicijnen kunnen ook het aantal bloedplaatjes uitputten.

Overwegingen

In sommige gevallen kunnen chirurgie en andere medische tests gecontra-indiceerd zijn vanwege het risico op ongecontroleerde bloedingen. Het onderliggende probleem behandelen is vaak de veiligste oplossing, volgens een artikel in de New York Times.

Waarschuwing

Raadpleeg een arts als u bloed in uw urine of ontlasting opmerkt, gemakkelijk of regelmatig bloedt uit uw neus of tandvlees of als u een uitslag opmerkt van kleine paarse en rode vlekken in uw onderbenen.


Bekijk de video: VLOG 17 24 juni 2017 bloeddonoren DANK!!! Bloedplaatjes Leukemie CHEMO AMC (Mei 2022).