Misc

Levensverwachting met geavanceerd emfyseem


Emfyseem is een type chronische obstructieve longziekte (COPD) die wordt gekenmerkt door een beperkte luchtstroom in en uit de longen. De luchtzakken aan de uiteinden van de longen worden geleidelijk vernietigd en zuurstof kan de bloedbaan niet bereiken. Ademen is moeilijk en langzaam begint het lichaam te verslechteren door gebrek aan lucht.

Evaluatie van de aandoening

Wanneer een longfunctietest wordt uitgevoerd tijdens de diagnose, worden de metingen vermeld als gedwongen vitale capaciteit (FVC), wat de hoeveelheid lucht is die door uw longen wordt geperst in een enkele ademhaling en het geforceerde expiratoire volume gedurende één seconde (FEV1) en de piekstroom (PF), wat de snelste is om de lucht eruit te persen. De verhoudingen van deze varianten worden genomen en de resultaten krijgen een percentage dat helpt bij het bepalen van het stadium van COPD.

Symptomen van geavanceerde fase vier emfyseem

Symptomen in de gevorderde (drie en vier) stadia van emfyseem zijn snel vermoeid raken, niet in staat zijn om normale taken uit te voeren zonder moe te worden, niet goed genoeg kunnen ademen om normaal te oefenen, ademhaling die verergert bij verkoudheid, lippen of vingernagels die blauw zijn of grijs, regelmatig groenachtig of geel sputum ophoesten, kortademig worden van je schoenen, gewichtsverlies en gebrek aan tolerantie voor activiteit.

Veranderingen in fase vier

Fase vier emfyseem, het meest geavanceerde niveau, wordt gekenmerkt door een verergering van de bovenstaande symptomen. In de meeste gevallen hebben patiënten in stadium vier zuurstofbehandeling nodig, wat betekent dat ze chronisch ademhalingsfalen hebben en een laag zuurstofgehalte in hun bloed hebben.

Levensverwachting in fase vier

Prognose van emfyseem wordt traditioneel gemaakt op basis van de FEV1. Als de FEV1 minder dan 35 procent is, is emfyseem zeer ernstig en wordt vaak voorspeld dat deze patiënten minder dan vier jaar zullen overleven. Andere factoren die de prognose voorspellen, zijn het gewicht van de patiënt (minder of lager), de gelopen afstand in zes minuten en de mate van kortademigheid bij activiteiten.

Behandeling van emfyseem

Hoewel emfyseem niet kan worden genezen en ook niet in een vergevorderd stadium kan worden behandeld, kan stoppen met roken het erger maken. Zuurstoftherapie helpt de overlevingskansen te verbeteren als het zuurstofniveau van de patiënt laag is. Pulmonale revalidatie kan de tolerantie voor activiteit verbeteren en de kwaliteit van leven voor emfyseempatiënten verbeteren.


Bekijk de video: Uittreksel BRP nodig? Vraag online aan bij gemeente Goes (December 2021).