Info

Boxsprongen versus dieptesprongen


Boxsprongen en dieptesprongen zijn effectieve oefeningen voor het trainen van explosieve en reactieve kracht bij atleten. Of je nu een serieuze concurrent bent of een weekendstrijder, bokssprongen, dieptesprongen en soortgelijke oefeningen helpen je verticale sprong te verbeteren en het vermogen om van de grond te duwen om krachtigere basketbaldunks, volleybalpieken en golf-, tennis- en honkbalschommelingen te maken.

Explosieve kracht

Explosieve kracht is je vermogen om een ​​snelle, krachtige beweging in één richting te maken, zoals het zetten van de eerste stap van de lijn in het voetbal of de eerste beweging in de richting van een tennisbal. Atleten trainen explosieve kracht met oefeningen zoals boxsprongen, box squats en eenbenige split-squat sprongen.

Reactief vermogen

Reactieve kracht treedt op wanneer u twee spieren of spiergroepen coördineert om een ​​beweging te maken, zoals de naar voren en naar achteren draaiende beweging op een sportschommel of de op en neergaande beweging op een slam dunk of spike. Dieptesprongen, schoksprongen, begrenzing, sprinten, 1-2-3 sprongen en andere plyometrische oefeningen zijn effectieve methoden om het reactievermogen te verbeteren.

Boxsprongen

Om boxsprongen uit te voeren, begin je met een box, bank of ander stabiel platform dat ongeveer kniehoog is. Ga voor de doos staan, dicht genoeg om erop te springen vanuit een staande, niet rennende positie. Spring met beide voeten op de doos. Herhaal deze oefening zes tot acht keer en voer tijdens uw training drie sets van de oefening uit. Verhoog elke week de hoogte van de box terwijl je je springvermogen verbetert. Een variatie op deze oefening is de sprong met één been, gespleten squat. Ga naast een doos staan ​​en plaats er één been op. Duw jezelf met je opgeheven been zo hoog mogelijk in de lucht. Herhaal zes tot acht keer.

Dieptesprongen

Dieptesprongen worden uitgevoerd door op een doos of ander platform te staan ​​dat gelijk is aan je beste verticale sprong, eraf te springen en dan zo hoog als je kunt de lucht in te springen. Met elke plyometrische boor, wil je je voeten zo min mogelijk de grond raken, dus zodra je voeten de grond raken, probeer terug te springen. Voeg schoksprongen toe aan je training met dezelfde startpositie die je gebruikt voor dieptesprongen. Spring van de doos en probeer op de ballen van je voeten te landen, je landing te steken door niet te bewegen nadat je voeten de grond raken en je evenwicht behouden. Probeer je hielen van de grond te houden als je landt. Denk aan een turnster die aan het einde van haar routine een evenwichtsbalk of ongelijke balken afstijgt.