Misc

Wat is een opiaatmedicijn?


Een opiaat is een narcotisch analgeticum dat zowel natuurlijke als synthetische opium bevat en wordt meestal medisch gebruikt om pijn te verlichten. Natuurlijk opium wordt gewonnen uit de zaadpeul van de papaverplant in Azië. Geneesmiddelen die natuurlijke of synthetische opium bevatten, zijn alleen legaal verkrijgbaar op recept - ze kunnen echter illegaal op straat worden gekocht. Opiaatmedicijnen zijn zowel fysiek als psychologisch verslavend wanneer ze gedurende lange tijd in hoge doses worden gebruikt. Het misbruik van opiaten is geassocieerd met een hoog risico op een overdosis drugs.

Soorten opiaten

In de natuur voorkomende opiaten zijn morfine en codeïne. Semi-synthetische of opioïden omvatten heroïne, hydrocodon, hydromorfon (Dilaudid), meperidine (Demerol) en oxycodon (Percodan). Synthetische opiods omvatten fentanyl (Sublimaza), methadon (Dolophine), propoxyfeen (Darvon) en pentazocine (Talwin). Alle opiaatmedicijnen hebben in verschillende mate vergelijkbare effecten.

Natuurlijke opiaten

Morfine is afgeleid van de opiumpapaver of papaver somniferum. Codeïne kan ook worden gewonnen uit de papaverplant, maar meestal wordt het gesynthetiseerd uit morfine. Morfine is een krachtig verdovend middel en is zeer verslavend. De enige opiaat die verslavend is, is heroïne. Morfine kan oraal aan een persoon worden toegediend of het kan worden gerookt, geïnjecteerd of gesnoven. Morfine kan worden voorgeschreven om pijn te verlichten, te helpen bij ademhalingsproblemen of om diarree te behandelen.

Semi-synthetische en synthetische opiaten

De opiaten bekend als codeïne, hydrocodon en oxycodon worden gesynthetiseerd uit morfine. Het potentieel voor verslaving is minder met codeïne dan morfine of hydrocodon. Meperifine, fentanyl, propoxyfeen, pentazocine, heroïne en methadon zijn volledig synthetisch en kunnen worden gemaakt van dichloordiethyl en benzylcyanide. Heroïne is het meest verslavende opiaatgeneesmiddel en kan leiden tot veel gezondheidsproblemen, zoals hartinfecties, nieraandoeningen, leveraandoeningen en mogelijk een overdosis. Methadon wordt gebruikt als vervanging voor opiaatmedicijnen wanneer patiënten in revalidatie zich terugtrekken.

Opiaat-effecten

Opiaten verlichten pijn, maar ze kunnen ook een euforisch gevoel veroorzaken. Bijwerkingen kunnen slaperigheid, concentratieproblemen, wazig zien, slecht nachtzicht, vertraagde ademhaling en lichte angst zijn. Maag bijwerkingen kunnen misselijkheid, braken, constipatie en slechte eetlust zijn.

Opiaatverslaving en intrekking

Personen die opiaten gebruiken, kunnen in slechts twee weken zowel psychologisch als fysiek verslaafd raken aan de medicijnen. Individuen die zich terugtrekken uit een opiaat hebben vaak het gevoel dat ze griep hebben. Daarnaast kan psychologische ontwenning onder meer stemmingswisselingen, depressie en verhoogde gevoeligheid voor pijn omvatten. De ontwenningsverschijnselen kunnen ongemakkelijk zijn, maar ze zijn niet levensbedreigend.