Misc

Kun je wat tongsensaties hebben met zure reflux?


Zure reflux, ook bekend als GERD (gastro-oesofageale refluxziekte), is een gastro-intestinale aandoening die wordt gekenmerkt door maagvloeistof die de slokdarm opgaat en een tintelend, brandend gevoel op de tong veroorzaakt, naast andere symptomen. Het is meestal een chronische aandoening die gedurende het hele leven duurt.

Oorzaken

Volgens Dr. Leo Galland, een board-gecertificeerde internist, en zijn zoon, Jonathan Galland, een gezondheidsschrijver, wordt zure reflux meestal veroorzaakt door een defecte slokdarm die het zuur in de maag opwaarts opwaarts beweegt. Het is onbekend waarom de slokdarm niet goed werkt voor mensen met zure oprispingen. Andere oorzaken, die de slokdarmklep beïnvloeden, zijn hiatale hernia, maagzweren en zwangerschap.

Tongsensaties

Volgens de Mayo Clinic kan soms zure reflux leiden tot abnormale tongsensaties zoals tintelingen, branderig gevoel en algemeen ongemak en pijn. Wanneer het zuur uit de maag de slokdarm opgaat en in de mond terechtkomt, kan dit irritatie van de slijmvliezen veroorzaken en leiden tot branderigheid en tintelingen. Deze sensaties worden soms ook het brandende mondsyndroom genoemd.

Brandend mond syndroom

De belangrijkste tongsensatie geassocieerd met zure reflux is een brandend gevoel, dat de hele tong of slechts een deel ervan, zoals de punt, kan beïnvloeden. De sensaties kunnen soms de keel, het tandvlees, de lippen en het gehemelte omvatten. Sommige patiënten beschrijven de sensatie als een pijnlijk gevoel vergelijkbaar met het verbranden van de tong bij een warme kop koffie, thee, soep of andere hete vloeistof. Andere symptomen van brandend mondsyndroom kunnen zwelling of roodheid zijn.

Behandelingen

De Gallands bevelen voedingsveranderingen aan als een primair middel voor het behandelen van zure reflux. Ze adviseren patiënten om een ​​paar kleine maaltijden per dag te eten; om voedingsmiddelen met veel vet of zuur te vermijden, zoals citrusvruchten; en om voedingsmiddelen te voorkomen die de slokdarm kunnen irriteren, zoals pittige of zure voedingsmiddelen. Behandeling van zure reflux helpt de brandende, tintelende tongsensaties te elimineren. In ernstig pijnlijke gevallen van brandende tong kunnen artsen medicijnen zoals benadryl of een steroïde voorschrijven.

Waarschuwing

Raadpleeg uw arts voor de juiste diagnose en behandelingsopties. Er kan een onderliggende oorzaak zijn voor de abnormale tongsensaties die geen verband houden met zure reflux, en alleen uw arts kan u de ware reden voor de sensaties vertellen. Vermijd zelfmedicatie totdat u een arts heeft gezien.