Misc

Symptomen van een gescheurde achillespees


Je achillespees is taai vezelachtig weefsel dat de hiel verbindt met de spieren in je kuit of achterste deel van je been. De achillespees is de dikste en sterkste pees in het lichaam. Wanneer je kuitspieren samentrekken en aan de achillespees trekken, duw je de voet naar beneden. Met deze beweging kun je op je tenen gaan staan, lopen, rennen en springen. Letsel aan deze pees kan het gevolg zijn van overmatig gebruik, verkeerde uitlijning tijdens het lopen of rennen, onjuist schoeisel, zwakke of strakke kuitspieren en ongevallen. In ernstige gevallen kan de achillespees gescheurd raken. Als u de symptomen van een gescheurde achillespees leert herkennen, kunt u zo snel mogelijk worden behandeld om complicaties te minimaliseren.

Identificatie

De achillespees kan gespannen, ontstoken of scheuren. Als een kleine traan onbehandeld blijft, kan de pees eigenlijk scheuren zoals hier te zien. Tranen kunnen het gevolg zijn van tendinitis die langdurig onbehandeld aanhoudt. Deze toestand verzwakt de pees en de vezels zullen gevoelig zijn voor scheuren. Tranen kunnen ook optreden wanneer uw pees wordt blootgesteld aan een onverwachte kracht of beweging die de pees overmatig belast.

Eerste symptomen

Patiënten die een traan aan de achillespees ervaren, melden vaak een knallend of klikend geluid op het moment dat de traan optreedt. Het voelt vaak alsof je in de achterkant van je been bent geraakt. Een gedeeltelijke scheur kan milde of helemaal geen symptomen veroorzaken. Zelfs met meer significante tranen kunnen er geen pijn of symptomen aanwezig zijn op het moment dat het letsel optreedt. De onderstaande symptomen kunnen optreden wanneer de pees is gescheurd of ze kunnen later optreden.

Veel voorkomende symptomen

Volgens het Institute for Foot and Ankle Reconstruction in Mercy Hospital, kun je een scherpe en stekende pijn rond de achilles ervaren als je een gescheurde achillespees hebt. Dit kan later op de dag verschijnen of het kan pas een dag of twee later gebeuren. De pijn kan verdwijnen na een periode van rust, maar dan terugkeren bij het hervatten van uw activiteit. U kunt ook stijfheid in de achillespees ervaren bij het ontwaken en u kunt een lichte zwelling rond de pees opmerken. Na verloop van tijd wordt je been zwakker en heb je moeite met lopen en bewegen van je voet.

Complicaties

In ernstige gevallen kan er sprake zijn van aanzienlijke zwelling en blauwe plekken. U kunt misschien helemaal niet lopen of uw voet bewegen. Als zelfzorgtechnieken zoals rust, ijs, compressie en elevatie het probleem niet oplossen, heeft u mogelijk medische interventie nodig. Medicijnen of injecties om de pijn en ontsteking te beheersen kunnen worden voorgeschreven. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de uiteinden van de pees opnieuw te bevestigen.

Preventie / Solution

Preventie is de sleutel tot het voorkomen van een scheur of breuk van de achillespees. Vermijd steeds hetzelfde type beweging, vooral als het snelle start- en stopbewegingen vereist. Zorg ervoor dat je je trainingsroutine varieert door verschillende activiteiten te doen. Bouw langzaam op en vermijd training te snel en te hard. Zorg ervoor dat je je goed uitrekt en je lichaam opwarmt voor meer krachtige activiteit. Draag goede schoenen die speciaal zijn ontworpen voor uw activiteit. Als u deelneemt aan activiteiten die deze pees belasten, zorg er dan voor dat u dat in evenwicht houdt met een krachttrainingsprogramma voor uw beenspieren om overmatige stress op de pees te helpen voorkomen.


Bekijk de video: De Boer: 'Ik kan het niemand aanraden' (December 2021).