Misc

Spondylolisthesis Oefeningen


Spondylolisthesis is een aandoening waarbij de integriteit van de wervelkolom in het gedrang komt, waardoor een van de onderste wervels uit de uitlijning "naar voren glijdt". Hoewel de mate van spondylolisthesis sterk kan variëren - van gevallen die niet eens merkbaar zijn voor gevallen die massale levensstijlveranderingen vereisen - vereist effectieve behandeling meestal het gebruik van regelmatige oefening om de rug te versterken en te voorkomen dat de aandoening versnelt.

Spondylolisthesis

Waar symptomen optreden, wordt spondylolisthesis gekenmerkt door spierspanning in het hamstringgebied, die pijn door de bilspieren en dijen uitstraalt en gelokaliseerde pijn in de onderrug. Wat de behandeling betreft, is de gebruikelijke manier van handelen alleen om een ​​regelmatige rek- en oefenroutine voor te schrijven. In extreem ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Hoewel spondylolisthesis meestal wordt veroorzaakt door leeftijdsgebonden artritis, kan het zich ook ontwikkelen na een wervelfractuur door gewichtheffen of andere atletische activiteit.

Spondylolisthesis Oefeningen

Over het algemeen wordt yoga sterk aanbevolen voor patiënten met spondylolisthesis, omdat het kan helpen om strakke en overbelaste rugspieren te versterken en te verlengen, waardoor de aandoening blijvend wordt verlicht. Yoga is een oude vorm van Indiase oefening die flexibiliteitstraining combineert met diepe ademhaling om een ​​workout te creëren die kan worden omschreven als bewegende meditatie. Wanneer u yoga beoefent terwijl u lijdt aan spondylolisthesis, moet u ervoor zorgen dat u bij elke beweging extra langzaam gaat en alleen dieper de rek of positie ingaat als u er absoluut zeker van bent dat het uw toestand niet irriteert. Training in yoga in een groepsles of alleen drie of vier keer per week kan de symptomen helpen verlichten.

Naast yoga kunnen gespecialiseerde sit-ups worden gebruikt om uw kernspierstelsel te versterken en uw rug te beschermen tegen toekomstige blessures. Om sit-ups voor spondylolisthesis uit te voeren, ga je tijdens de beweging op de grond liggen met je voeten en onderbenen op een stoel. Dit helpt om je rug te ontzien. Bij het uitvoeren van de beweging wilt u voorkomen dat u uw romp meer dan 30 graden van de grond opheft. Ga alleen rechtop zitten totdat uw hoofd en schouderbladen de vloer hebben verlaten. Dit zorgt voor een goede balans tussen effectieve conditionering van de buikspieren en het vermijden van overmatige kromming van de wervelkolom.

Spondylolisthesis-rek

Rekken is ook belangrijk om de spanning op uw rug te verlichten. Voer een rek van de rugbuiging uit door op de grond te liggen en in een bal te krullen door tegelijkertijd uw knieën naar uw borst te trekken en te proberen uw hoofd naar uw knieën te strekken. Houd deze afgeronde positie 10 seconden vast en laat vervolgens los. Herhaal dit voor in totaal acht tot 10 herhalingen.

Omdat hamstrings te strak kunnen worden wanneer ze last hebben van spondylolisthesis, moet u ze regelmatig oprekken. Ga op de grond zitten met één been volledig uitgestrekt voor u en het andere ingestopt zodat de onderkant van de voet op uw off-been tegen de dij van uw voorste been rust. Leun langzaam naar voren in de taille tot je een gematigde trek in je hamstring voelt. Houd hier 15 seconden vast. Herhaal dit drie tot zes keer.


Bekijk de video: Robert Jan Kroeze - Help, mijn wervel glijdt af! (December 2021).