Misc

Symptomen van Klebsiella Longontsteking


Klebsiella is een bacterie die in ongeveer 40 procent van alle mensen in het darmkanaal leeft. Deze bacterie heeft wel de mogelijkheid om symptomen in het spijsverteringskanaal te veroorzaken, hoewel dit meestal "opportunistische" infecties zijn. Hoewel Klebsiella ook de urinewegen kan infecteren, is de meest ernstige plaats van infectie de longen, waar het een snel evoluerende en schadelijke vorm van longontsteking kan veroorzaken.

Aanvang van symptomen

Een ding dat longontsteking veroorzaakt door de Klebsiella-bacterie onderscheidt, is hoe snel de ziekte vordert. Klebsiella-pneumonie veroorzaakt snelle vernietiging van weefsel in de longen en als gevolg hiervan verschijnen de symptomen snel. De ernst van de longontsteking is veel groter dan bij normale bacteriële longontsteking.

Eerste symptomen

De eerste symptomen voor Klebsiella-longontsteking is een plotselinge hoge koorts (meer dan 103 graden Farenheit) in combinatie met duizeligheid en koude rillingen. De meeste patiënten hoesten ook een onderscheidend sputum op vanuit de longen. Dit sputum is dik en doordrenkt met bloed. Het is ook viskeus en overvloedig.

Geavanceerde symptomen

Klebsiella-pneumonie kan, indien niet behandeld, snel abcessen vormen, kleine zakjes dood weefsel gevuld met bacteriën. Deze bacterie kan ook gaten slaan in de voering van de longen en kan ervoor zorgen dat ze aan het bindweefsel rond de longen blijven kleven. Mensen met Klebsiella-longontsteking kunnen ook last hebben van ingeklapte longen.

Symptomen van verspreiding

Klebsiella-longontsteking kan zich ook verspreiden naar de bovenste luchtwegen, vooral de neus. In deze gevallen kunnen ze leiden tot een stinkende afscheiding uit de neus, evenals ernstige congestie.

Symptomen van ziekenhuis verworven versus gemeenschap verworven infecties

Klebsiella-pneumonie-infecties die in een ziekenhuis optreden, hebben de neiging om de bronchioli (de buizen die lucht van en naar de longen verplaatsen) te beïnvloeden en hebben een veel geleidelijker begin van symptomen en de toevoeging van piepende ademhaling. Door de gemeenschap verworven infecties (die van niet-medische oorsprong zijn) hebben meestal infecties in het longweefsel zelf; het overheersende symptoom is een ernstige hoest.


Bekijk de video: Pneumonie (December 2021).