Misc

Wat is Candida Parapsilosis?


Candida parapsilosis (C. parapsilosis) is een gistachtige schimmel van het geslacht Candida. Het wordt vaak aangetroffen op de huid, handen en slijmvliezen van gezonde mensen. Sinds 2000 is het echter een belangrijke oorzaak geworden van ernstige, geneesmiddelenresistente, ziekenhuisinfecties. Candida-infecties zijn de vierde meest voorkomende oorzaak van ziekenhuisinfecties in het bloed, met een sterftecijfer van ongeveer 40%. C. parapsilosis is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de Candida-infecties. Het is nu de tweede meest voorkomende Candida-soort in bloedculturen uit Europa, Canada en Latijns-Amerika en is in sommige Europese ziekenhuizen de meest voorkomende geworden.

Symptomen

De symptomen van C. parapsilosis-infectie variëren afhankelijk van de locatie en ernst. In ziekenhuizen werd het voor het eerst ontdekt als endocarditis, een infectie van de hartwand bij intraveneuze drugsverslaafden. In milde versies kan het zich manifesteren als een jeukende, rode, pijnlijke infectie van de ogen, mond of vagina. In meer ernstige gevallen kan het een systemische shock veroorzaken met levensgevaar als het de interne membranen infecteert, zoals het peritoneum (bekleding rond het spijsverteringsstelsel). In zeldzame gevallen kan het septische artritis of longontsteking veroorzaken.

Risicofactoren

Mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, zoals mensen met hiv / aids, nieuwe baby's en oudere mensen, hebben het grootste risico op infectie. Mensen die in het ziekenhuis liggen voor gastro-intestinale chirurgie hebben het grootste risico op ernstige C. parapsilosis-infecties. Steroïde therapieën, ondervoeding, diabetes en recent gebruik van antibiotica verhogen ook het risico.

Modi van infectie

De meeste mensen hebben de hele tijd C. parapsilosis op hun lichaam. Kleine C. parapsilosis-infecties van de mond of slijmvliezen kunnen optreden omdat de natuurlijke factoren die de gist onder controle houden (gezonde bacteriën en een sterk immuunsysteem) niet aanwezig zijn. Bij ernstige ziekenhuisinfecties kan een zorgverlener of patiënt per ongeluk een wond of chirurgisch apparaat besmetten met C. parapsilosis. Het organisme heeft het ongebruikelijke vermogen om zich vast te hechten aan en biofilms (gladde, filmachtige kolonies) te vormen op plastic en het gedijt op suikeroplossingen. Als een chirurgische voedingssonde, shunt, voedingssonde of ander plastisch chirurgisch hulpmiddel ermee besmet raakt, kan C. parapsilosis zich verspreiden naar de bloedbaan van de reeds verzwakte patiënt, snel een ernstige infectie veroorzaken. Als het een biofilm op het apparaat vormt, kan het nog moeilijker te behandelen worden.

Behandeling

Verwijder eventuele vreemde voorwerpen (inclusief medische hulpmiddelen) die de gist kunnen dragen en gebruik vervolgens een geschikte dosis voorgeschreven antischimmelmedicatie. Meer dan een dozijn antischimmelmedicijnen die effectief kunnen zijn bij verschillende soorten Candida-parapsilose-infecties; fluconazol wordt het vaakst aanbevolen. Amfotericine B kan ook bij veel soorten infecties worden gebruikt, evenals in caspofungine.

Drie verschillende soorten

Drie belangrijke stammen van C. parapsilosis zijn geïdentificeerd. Ze zijn gecategoriseerd als Groep I, Groep II en Groep III. Groep I is het vaakst gedetecteerd in klinische omgevingen.

Genetisch bewijs ondersteunt de classificatie van de drie groepen als drie verschillende soorten. Het beveelt aan dat Groep 1 C. parapsilosis blijft heten. Groep II zou worden hernoemd tot Candida orthopsilosis (C. orthopsilosis) en groep III zou Candida metapsilosis (C. metapsilosis) worden genoemd.


Bekijk de video: Candida parapsilosis (November 2021).