Misc

Hoe wordt fructose geproduceerd?


Fructose in de natuur

Fructose wordt geproduceerd door planten en komt voor in de meeste soorten fruit en wortelgroenten. Het heeft dezelfde chemische samenstelling als glucose, maar het molecuul is anders gerangschikt. Planten gebruiken de energie van de zon om koolstofdioxide en water om te zetten in suiker en zuurstof. Wanneer we fruit consumeren, voorzien de suikers ons lichaam van energie en een zoete smaak. Fructose is zoeter dan andere suikers zoals sucrose en glucose, en zelfs honing.

Synthetische Fructose

De meeste fructose wordt geproduceerd als een component van maïsstroop met een hoge fructosegraad, die wordt gebruikt in de voedselindustrie omdat het goedkoop en effectief is als smaak- en conserveermiddel. Maïs wordt gemalen tot maïzena, dat vervolgens wordt behandeld met het enzym alfa-amylase om lange ketens van suikers af te breken in oligo-sacchariden. Een ander enzym, glucoamylase, verwerkt de ketens verder om glucose te produceren. Op dit punt wordt gluco-isomerase, een derde enzym, toegevoegd om glucose in fructose om te zetten. Het product is ongeveer half glucose en half fructose, met enkele andere suikers in het mengsel. Dit wordt vervolgens verwerkt door middel van vloeistofchromatografie om het fructosegehalte te verrijken en eindigt op ongeveer 90 procent fructose. Het eindproduct kan terug worden gemengd met een minder geconcentreerde siroop om de fructosegehalte verder aan te passen. High fructose glucosestroop is ongeveer 55 procent fructose.

Gezondheidsproblemen

Artsen en wetenschappers zijn recent bezorgd geworden dat fructose schadelijker is voor ons lichaam dan andere vormen van suiker. Een studie aan de Universiteit van Californië heeft aangetoond dat consumptie van fructose de hoeveelheid ongezond cholesterol verhoogde. De meeste voedingsdeskundigen adviseren echter om alle suiker te beperken, niet alleen fructose, en er zijn geen sterke aanwijzingen dat fructose veel schadelijker is dan andere vormen van eenvoudige suiker.


Bekijk de video: Voeding, suiker en de cel (December 2021).