Misc

Verkleuring van de huid bij kinderen

Verkleuring van de huid bij kinderen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Verkleuring van de huid bij kinderen manifesteert zich in verschillende vormen en heeft een aantal mogelijke oorzaken. Verkleuring omvat vlekken van roodheid, moedervlekken of onverwachte verschuivingen in huidpigmentatie. Verkleuring van de huid kan het gevolg zijn van een verwonding, infectie of onbalans in pigmentregulerende stoffen in het lichaam. Hoewel de meeste huidverkleuringsstoornissen eerder cosmetische dan medische zorgen zijn, moeten kinderen met huidverkleuring door een arts worden onderzocht om mogelijk ernstige gezondheidsproblemen zoals een vitaminegebrek uit te sluiten.

Oorzaken

Verkleuring van de huid van kinderen wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Sommige verkleuringen worden veroorzaakt door een ziekte van een orgaan of lichaamssysteem; lever- en nierstoornissen kunnen beide leiden tot verkleuring van de huid. Als een kind antibiotica gebruikt voor een infectie of ziekte, kan huidverkleuring of roodheid als bijwerking optreden. Roodheid is vaak gerelateerd aan een plaatselijke irritatie, maar bij kinderen kan roodheid ook een teken zijn van een bacteriële of virale infectie die zich manifesteert als uitslag of vlekkerige rode vlekken. Slechte blauwe circulatie of een verminderde efficiëntie in de circulatie van zuurstofrijk bloed veroorzaakt een blauwe of grijze huid. Een genmutatie die ervoor zorgt dat delen van het lichaam stoppen met het produceren van melanine, de chemische stof die verantwoordelijk is voor huidpigmentatie, leidt tot een wittere huid.

Identificatie

Huidverkleuring wordt gekenmerkt door een onderscheid in huidpigmentatie in een specifiek deel van het lichaam. Sommige huidverkleuringen zoals moedervlekken of moedervlekken zijn opmerkelijk vanwege hun donkerdere pigmentatie en specifieke vorm en randen; veel kinderen worden geboren met moedervlekken die na verloop van tijd kunnen vervagen. Andere huidverkleuringen treden kort na de geboorte op in de vorm van uitslag op het gezicht, nek of hoofd. Bij oudere kinderen duidt differentiatie in pigmentatie in de vorm van grote donkere vlekken of grote bleekvlekken op de huid op een verkleuring van de huid.

Soorten

Bij zuigelingen zijn huiduitslag of roodheid de meest voorkomende. Erythema toxicum, of pasgeboren uitslag, is een veel voorkomende uitslag die binnen vijf dagen na de geboorte voorkomt bij maar liefst vijftig procent van de pasgeborenen; de onschadelijke rode vlekken bezaaid met kleine witte bultjes zijn onschadelijk en niet besmettelijk. Eczeem is een veel voorkomende uitslag die schilferige, jeukende plekken rode huid op het hoofd, de armen of benen van een baby achterlaat. Geelzucht is een andere veel voorkomende babyhuidaandoening die wordt veroorzaakt door onvoldoende afbraak van bilirubine in het bloed; de gele huidaandoening duidt vaak op een probleem met de leverfunctie.

Oudere kinderen kunnen impetigo ontwikkelen, een besmettelijke bacteriële infectie die ervoor zorgt dat rode vlekken en blaren zich verspreiden over het besmette gebied. Als een kind normale huidpigmentatie begint te verliezen en helderwitte plekken in de borst, rug of armen vertoont, is dit waarschijnlijk te wijten aan een genmutatie die een aandoening veroorzaakt die vitiligo wordt genoemd; vitiligo die zich ontwikkelt tijdens de kindertijd, is meestal ernstiger en doordringender dan ontwikkeling tijdens de volwassenheid. Het bleken van de huid kan ook een teken zijn van albinisme, een veel zeldzamere aandoening.

Overwegingen

Verkleuringen van de huid bij kinderen komen voort uit een breed scala aan oorzaken en sommige aandoeningen kunnen ernstiger zijn dan andere. Geelzucht kan bijvoorbeeld het teken zijn van een ernstig probleem bij het functioneren van de lever of het kan wijzen op een eenvoudige vitamine D-tekort. Roodheidsvlekken veroorzaakt door babyuitslag komen vaak voor, maar kunnen ook wijzen op een ernstige infectie zoals hand-, voet- en mondaandoeningen. Hoewel de meeste verkleuringen tijdelijk of puur cosmetisch zijn, is een arts de enige persoon die een huidverkleuringsstoornis goed kan diagnosticeren en behandelen.

Preventie / Solution

De meeste kinderen ontwikkelen tijdens hun kindertijd een vorm van uitslag of verkleuring. Zuigelingen zijn vooral gevoelig voor uitslag vanwege hun jonge immuunsysteem. De meeste uitslag zoals eczeem reageert op eenvoudige behandelingen zoals baden met verdunde bleekoplossing. Bacteriële infecties worden behandeld met antibiotische zalven of orale medicijnen.

Huidaandoeningen die het gevolg zijn van andere aandoeningen in het lichaam, zoals een onjuiste leverfunctie, worden behandeld door de oorzaak van de aandoening aan te pakken. In ernstige gevallen worden leverbiopten genomen om de functionele mogelijkheden van het orgaan te bepalen.

Meer dramatische verkleuringen veroorzaakt door vitiligo of albinisme zijn moeilijker te behandelen. Vitiligo kan niet worden genezen, maar crèmes en zalven aangebracht op het getroffen gebied voorkomen de verspreiding van de verkleuring en beschermen kwetsbare plekken met een bleke huid. Sommige crèmes die immunomodulaire crèmes worden genoemd, zijn effectief geweest bij het herstellen van de aangetaste huidgebieden naar hun normale pigmentatie, maar artsen betwijfelen de veiligheid van de crème bij zeer jonge kinderen.


Bekijk de video: Waarvan krijg je puistjes? Vragen van Kinderen. Het Klokhuis (Mei 2022).