Misc

Wat zijn de oorzaken van een vergrote baarmoeder?


Vergrote baarmoeder is een probleem dat sommige vrouwen gemeen hebben, vooral oudere vrouwen die de overgang naderen. Veel aandoeningen kunnen leiden tot de uitbreiding van de baarmoeder, waaronder veel ziekten en aandoeningen. Sommige zijn goedaardig van aard, terwijl anderen onmiddellijk medische hulp nodig hebben.

Identificatie

Meestal is de baarmoeder van een vrouw ongeveer de grootte van haar vuist of een sinaasappel. Een vergrote baarmoeder betekent precies dat - het is groter dan normaal. De meeste vrouwen zullen niet weten dat hun baarmoeder vergroot is, omdat het moeilijk is om de baarmoeder te voelen, tenzij je zwanger bent. Uw zorgverlener kan een vergrote baarmoeder onderscheiden via een intern examen. De symptomen van een vergrote baarmoeder zijn afhankelijk van de oorzaak.

Adenomyose

Adenomyose is een aandoening van de baarmoeder waarbij de baarmoederslijmvlieswand in de spierwand van de baarmoeder groeit. Deze aandoening kan vlekken tussen periodes, hevige menstruatiebloedingen en krampen en pijn veroorzaken.

Baarmoederkanker

Het primaire symptoom van baarmoederkanker is vaginale bloedingen na de menopauze. Endometriumkanker is de meest voorkomende vorm van baarmoederkanker. Baarmoederkanker kan ook baarmoedervergroting veroorzaken.

Vleesbomen

Vleesbomen zijn niet-kankerachtige knobbeltjes of gezwellen in de baarmoeder. Baarmoederfibromen ontwikkelen zich bijna nooit tot baarmoederkanker en worden niet geassocieerd met een groter risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker. Vleesbomen veroorzaken zware bloedingen tijdens de menstruatie, langdurige menstruatie, urineren, constipatie, bekkendruk of pijn en een vergrote baarmoeder.

Menopauze

Soms kan de menopauze ook leiden tot een vergroting van de baarmoeder. Dit kan meestal het gevolg zijn van de veranderingen in de hormoonspiegels in het lichaam. De vergroting van de baarmoeder kan het gevolg zijn van het fluctuerende hormoonniveau, wat zwangerschap kan nabootsen. Er zijn soms vergrotingen van de baarmoeder als gevolg van seksuele activiteit, maar deze toestand kan niet voor langere periodes duren.


Bekijk de video: Verzakking - Oorzaak en behandeling (Januari- 2022).