Misc

Haar verliezen na een operatie

Haar verliezen na een operatie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Iedereen ervaart dagelijks haaruitval. Normaal haarverlies is nauwelijks merkbaar en bedraagt ​​minder dan 100 haren per dag. De stress van een grote operatie kan haarverlies echter tot drie keer zoveel versnellen bij zowel mannen als vrouwen. Het is de manier van het lichaam om te reageren op het trauma van de operatie.

De feiten

Tijdens een normale haargroeicyclus groeit het haar, gaat dan in een rust- of "telogene" periode en werpt uiteindelijk af. Volgens het American Osteopathic College of Dermatology is "telogeen effluvium" een term die wordt gebruikt om haar te beschrijven dat in de rusttoestand is gebracht nadat het lichaam een ​​shock heeft ondergaan als gevolg van een grote operatie. Omdat middelen worden omgeleid om het getroffen chirurgische gebied te helpen genezen, schakelt het lichaam de haarproductie tijdelijk uit omdat het niet nodig is om te overleven.

Identificatie

Telogeen effluvium gerelateerd aan chirurgie kan op verschillende manieren worden onderscheiden van andere vormen van haarverlies. Mensen beginnen meestal het toenemende haarverlies op te merken twee tot drie maanden na de operatie. Haaruitval na de operatie is uniform, merkbaar op de hoofdhuid, maar nooit overmatig genoeg om een ​​vlekkerig uiterlijk of volledige kaalheid te veroorzaken. Bovendien vertonen de schuurharen allemaal een specifiek patroon bij de wortel, dat lijkt op een witte bol.

Tijdsspanne

Haar bevindt zich meestal in de telogene fase gedurende een periode van twee tot vier maanden voordat de groei hervat. Individuen beginnen de toename van haarverlies niet op te merken tijdens het douchen of borstelen van het haar tot ongeveer drie maanden na de operatie. Hoewel het rustende haar uit de hoofdhuid wordt geduwd door nieuw haar dat al groeit, kan het ongeveer zes maanden tot een jaar duren voordat het haar naar zijn normale volheid terugkeert.

Maag-bypass-operatie

Personen die een maagomleiding of andere operaties van het spijsverteringskanaal hebben ondergaan die zijn ontworpen om obesitas te verminderen, zijn meer vatbaar voor haarverlies na de operatie. Dit komt door de verminderde inname van voedsel in de weken en maanden onmiddellijk na deze procedures. Het lichaam heeft voldoende eiwitten en vitamines nodig om de haarproductie te behouden. Eiwitversterkte shakes worden vaak aanbevolen voor deze patiënten als vervanging totdat vast voedsel beter kan worden verdragen.

Goed dieet

Haaruitval gerelateerd aan chirurgie keert zichzelf meestal om zonder medicamenteuze interventie of de noodzaak van vrij verkrijgbare tonics of behandelingen voor haarverlies. Er wordt echter aangenomen dat het handhaven van een dieet dat rijk is aan eiwitten en ijzer helpt bij het bevorderen en versnellen van een gezonde haargroei. Aanbevolen voedingsmiddelen zijn zalm, bonen, eieren, spinazie, broccoli, noten en volkoren granen. Vermijd voedingsmiddelen die de haargroei kunnen remmen, zoals die met veel cafeïne en vet.


Bekijk de video: Tumormeisje onherkenbaar na operatie (Mei 2022).