Misc

Hersteltijd voor niersteenchirurgie


Medische vooruitgang heeft de noodzaak van chirurgie minder vaak gemaakt bij het bestrijden van nierstenen. Als de stenen niet vanzelf voorbijgaan, proberen urologen de stenen vaak met geluidsgolven te laten barsten door een niet-invasieve procedure die lipotripsie wordt genoemd. Maar wanneer lipotripsie faalt, is een chirurgische procedure soms de enige manier om van de pijnlijke indringers af te komen. De hersteltijd is afhankelijk van het type procedure.

Beslissende factoren

Een uroloog kan beslissen over een operatie als de patiënt extreme pijn heeft, de stenen de urinestroom blokkeren, de stenen een urineweginfectie veroorzaken, het gevaar van weefselschade aanwezig is of als de stenen gewoon te groot zijn om te passeren. Voordat een beslissing wordt genomen, zal de patiënt een reeks tests ondergaan om precies te zien waar de stenen zijn. De uroloog ontmoet vervolgens de patiënt om de verschillende opties voor het verwijderen van de stenen te bespreken.

Soorten

Bij percutane nefrolithotomie-operatie verwijdert de chirurg de stenen door een kleine incisie in de rug. Ureteroscopische chirurgie wordt aanbevolen voor stenen die zich in de onderste ureter bevinden. Voor deze procedure gebruikt de chirurg een ureteroscoop om de steen uit de urineleider te trekken. Bijschildklierchirurgie wordt uitgevoerd met een radiogestuurde sonde om een ​​goedaardige tumor op een bijschildklier te verwijderen. Dergelijke tumoren kunnen overtollig calcium produceren en stenen vormen. In zeldzame gevallen moet de chirurg de nier openen om de steen te verwijderen.

Risico's

Zoals bij elke operatie, zijn er risico's bij niersteenoperaties. De eerste betreft de anesthesie. Hoewel de meeste patiënten er geen problemen mee hebben, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen. Volgens de Mayo Clinic omvatten ze tijdelijke mentale verwarring, longinfecties, beroerte, hartaanval en overlijden. Een gescheurde urineleider tijdens ureteroscopische chirurgie is een andere zorg bij steenoperaties. Patiënten worden ook gecontroleerd op continu bloeden na elk type steenverwijderingsprocedure.

Hersteltijd

Minimaal invasieve chirurgie heeft een kortere hersteltijd dan open nierchirurgie. Patiënten die bijvoorbeeld een ureteroscopische operatie ondergaan, kunnen binnen enkele dagen een volledig herstel verwachten. Hersteltijd voor percutane nephrolithotomie is ongeveer een tot twee weken. Patiënten met bijschildklierchirurgie herstellen meestal op één dag. De normale hersteltijd voor open niersteenoperaties is ongeveer zes weken. De uroloog zal het herstelproces vóór de operatie met de patiënt doornemen.

Stents

Sommige niersteenpatiënten moeten tijdens het herstel kampen met een stent in de urineleider. De stent is een buis waarin de urine stroomt terwijl de ureter geneest. Het dragen van een stent kan een onaangename ervaring zijn. Volgens emedtv.com kunnen patiënten een toename van het plassen, een verhoogde aandrang om te urineren en rugpijn en ongemak ervaren tijdens het plassen met de stent. De uroloog verwijdert de stent poliklinisch enkele dagen na de operatie.


Bekijk de video: Herstel van een liesbreuk door Dr. Tom Feryn. (December 2021).