Misc

Genezingstijd voor enkelbreuk


De genezingstijd voor een gebroken enkel kan van een groot aantal factoren afhangen. Hoe het bot was gebroken, hoe erg het was gebroken, wat nodig is om het te repareren en de therapietrouw van de patiënt bepalen allemaal hoe dicht het bij de normale vier maanden duurt voordat de patiënt is genezen. Soms is een operatie nodig om de botten weer in elkaar te zetten, soms is een eenvoudige spalk voldoende. Conformiteit van de patiënt met revalidatie-instructies heeft waarschijnlijk een van de grotere gevolgen voor de genezingstijd.

Soorten fracturen

Fracturen kunnen variëren van kleine haarscheurtjes die nauwelijks op een röntgenfoto te zien zijn, maar mild ongemak veroorzaken bij samengestelde fracturen waarbij het bot verbrijzeld is en door de huid steekt. De meeste fracturen liggen ergens in het midden en worden veroorzaakt door trauma. Sommige kunnen echter worden veroorzaakt door infectie of kanker die het bot zodanig verzwakt dat het het lichaamsgewicht niet kan dragen.

Soorten immobilisatie

Het stabiliseren van fracturen terwijl ze genezen, wordt gedaan met een assortiment apparaten, afhankelijk van de ernst van de pauze. Patiënten met milde fracturen kunnen een gipsverband of spalk krijgen, terwijl mensen met grotere fracturen glasvezelafgietsels krijgen die de gewrichten boven en onder het aangetaste bot immobiliseren. In het ergste geval worden de botten in tractie gehouden of moeten ze chirurgisch worden gerepareerd.

Revalidatie

Rehabilitatie van een fractuur gebeurt op individuele basis. Er zijn veel dingen om te overwegen voordat u begint met het benadrukken van de genezingspauze. Ten eerste, hoe erg was de oorspronkelijke breuk? Was er een operatie of meer dan één fractuurplaats? Het is gunstig om de botten te gaan gebruiken als ze genezen om te helpen bij de juiste hermodellering van botten, maar het moet specifiek voor het letsel worden gedaan en vereist de mening van een arts om een ‚Äč‚Äčrevalidatieprogramma op te zetten.

Voorzichtigheid

Er moet veel zorg worden besteed aan de bevelen van een arts voor revalidatie. Een gezond persoon die een bot brak en de bevelen van artsen opvolgt, zou het na ongeveer vier maanden moeten zien genezen. Als u de enkel niet voldoende laat rusten, spalken of afgietsels vroegtijdig en overmatig gebruik verwijdert, kan dit leiden tot slechte genezing of geen genezing. Dit kan op zijn beurt de tijd voordat de patiënt volledig gebruik heeft, onbeperkt verlengen.

Chirurgie

Af en toe met ernstige breuken, zoals spiraalbreuken, samengestelde breuken en meerdere breuken, is een operatie vereist om de botten correct te plaatsen en vast te houden. Reconstructie kan worden gedaan met schroeven of, in meer gecompliceerde situaties, platen en meerdere schroeven. Soms blijven deze permanent achter, maar meestal worden ze verwijderd zodra het bot aantoont dat het goed geneest.


Bekijk de video: Botbreuk - Wat is het en wat is de behandeling? (December 2021).