Info

Waarom is ademhaling belangrijk tijdens het strekken?


Naast het vergroten van uw flexibiliteit en bewegingsbereik, verbetert stretch de bloedsomloop en helpt het bij het loslaten van spanning en stress. Om de meeste voordelen uit je rek te halen, moet je diep en regelmatig ademen. Veel mensen houden echter hun adem in terwijl ze zich uitrekken. Als u uw adem inhoudt, zult u waarschijnlijk geen grote verbeteringen in uw flexibiliteit zien en loopt u het risico op letsel.

Hoe ademen

Adem diep in, niet oppervlakkig. Adem in door je neus en laat je buik uitzetten. Laat de lucht door je mond ontsnappen wanneer je uitademt. Probeer zoveel mogelijk op natuurlijke wijze te ademen tijdens het strekken.

De stretch vergroten

Gebruik je adem om de intensiteit van je rek te verhogen. Beweeg je uit tijdens het uitademen. Elke keer dat je inademt, houd je je rek vast. Probeer bij elke uitademing een beetje verder de rek in te gaan, zonder je spieren te forceren. Deze kleine stijgingen, vergezeld van je ademhaling, helpen de rekreflex van je lichaam opnieuw te trainen. De rekreflex wordt geregeld door uw zenuwen: wanneer uw lichaam voelt dat een spier buiten zijn capaciteit wordt uitgerekt, geven zenuwen aan dat de spier samentrekt om de spier tegen beschadiging te beschermen. Door de rek in te ademen en vast te houden, train je je spieren om meer rek te verdragen voordat de rekreflex in werking treedt.

Circulatie

Als je goed ademt, pompt je hart zuurstofrijk bloed naar je spieren. Nadat de zuurstof en voedingsstoffen zijn toegediend, verwijdert uw bloed melkzuur en andere afvalproducten uit uw spieren. Als u niet goed ademt, kunt u een branderig gevoel of vermoeidheid in uw spieren ervaren.

Ontspanning

Wanneer u inademt, trekken uw spieren - vooral die in uw onderrug - op natuurlijke wijze samen. Dit komt omdat spieren in de buik en onderrug uw middenrif helpen bij het ademhalingsproces. Wanneer je uitademt, ontspannen deze zelfde spieren, waardoor het gemakkelijker wordt om je stretch te vergroten. Als je tijdens je rek niet diep ademt, hebben je spieren geen kans om te ontspannen. Proberen om een ​​rek op een samengetrokken spier te vergroten, kan de spier beschadigen en tot letsel leiden.