Misc

Waar is brandweerkleding van gemaakt?


Brandweerlieden lopen niet weg in een brandend gebouw of vat in een borstelvuur met het dichtstbijzijnde paar zweet. Hun speciale outfits zijn gemaakt van een speciale combinatie van materialen die bestand is tegen branden, smelten en schroeien, terwijl ze flexibel genoeg blijven om hun werk te doen. Hoewel het onbekend is of brandweerlieden ooit het dichtste paar zweet droegen, is het bekend dat deze speciale combinatie van materialen niet bestond totdat een groot chemisch bedrijf ze uitvond in de tweede helft van de 20e eeuw.

Kenmerken

De belangrijkste componenten in de meeste brandweerkleding zijn Kevlar en Nomex, twee stoffen die in de jaren zestig door chemische gigant DuPont zijn gemaakt. Veel beschermende kledingbedrijven gebruiken een mix van de twee stoffen, terwijl andere zich meer richten op de vlambestendige Nomex. Nomex is de stof die de beschermende uitrusting zijn weerstand tegen hitte en vlammen geeft, terwijl Kevlar flexibiliteit, comfort toevoegt en de stof laat ademen.

Geschiedenis

Kevlar, een auteursrechtelijk beschermde merknaam gecreëerd door DuPont, werd in 1965 gecreëerd door wetenschappers die gespecialiseerd zijn in oplossingen van kristallijn polymeer. Nomex, een andere creatie met copyright van DuPont, kwam in het spel in 1967 en wordt geprezen als een vlambestendige, smeltvrije vezel.

Functie

Kevlar is lichtgewicht, duurzaam, flexibel en wordt overal in gebruikt, van voertuiginterieurs tot sportkleding voor Olympische atleten. Kevlar is ook gebruikt in voertuigen, huizen en het assisteren bij ruimtevaartuigen die op Mars landen, hoewel het niet duidelijk is hoe de stof deze specifieke functies heeft bereikt. Nomex wordt gebruikt voor draadisolatie, op constructies als ondersteuning en in een verscheidenheid aan beschermende kleding die in het leger, door industriële werknemers en op de brandweerwagen wordt gedragen.

Soorten

Er bestaat een voldoende grote verscheidenheid aan brandweerkleding gemaakt van Kevlar en Nomex om een ‚Äč‚Äčkast meerdere keren te vullen. Kleding gemaakt van de materialen omvat broeken, borstelbroeken, shirts, jumpsuits over het hele lichaam en jassen. Laarzen zijn vaak gemaakt van brandvertragend leer en gestikt met Kevlar-draad of zwaar behandeld rubber. Handschoenen kunnen worden gemaakt van zacht leer of huid, maar worden ook gestikt met Kevlar-draad en bevatten soms een manchet van Nomex. Helmen zijn gemaakt van een dikke, hittebestendige kunststof en bevatten vaak Kevlar of Nomex oorflappen voor extra bescherming.

Voordelen

Kevlar is niet alleen lichtgewicht en flexibel, maar verhoogt ook de duurzaamheid en sterkte van een kledingstuk en helpt het bestand te zijn tegen scheuren en krassen. Kevlar is vijf keer sterker het staal, zolang het vergeleken met staal dezelfde hoeveelheid staal van hetzelfde gewicht is. Nomex doet wonderen omdat het carboniseert en dikker wordt wanneer het intens heet wordt. Zo vormt de Nomex een barrière tussen de brandweerman en het vuur en beschermt de huid tegen brandwonden.


Bekijk de video: 'Dit is een stuk herkenbaarder', brandweer pronkt met nieuwe outfit - OMROEP WEST (December 2021).