Misc

Morphine Vs. Oxycodon-werkzaamheid

Morphine Vs. Oxycodon-werkzaamheid


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Morfine en oxycodon zijn twee van de meest voorgeschreven medicijnen voor de verlichting van pijn. Beide zijn opioïden, analgetica die werken door opiaatreceptoren op cellen in het hele lichaam te activeren, met name in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Hoewel beide snelle pijnverlichting kunnen bieden, hebben ze ook een serieus potentieel voor verslaving. Talloze onderzoeken zijn uitgevoerd om te bepalen welke effectiever is bij het verlichten van specifieke soorten pijn.

Morfine

Morfine, gewonnen uit de opiumpapaver (papaver somniferum), is een krachtige verdovende pijnstiller. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige pijn, inclusief het type acuut ongemak na een operatie. Morfine wordt meestal intraveneus toegediend in een ziekenhuisomgeving, hoewel het ook beschikbaar is in orale medicijnen.

Oxycodon

Oxycodon wordt gesynthetiseerd uit codeïne, dat net als morfine een derivaat van opium is. Het wordt meestal gebruikt als oraal medicijn, vaak in combinatie met aspirine, dat op de markt wordt gebracht als Percodan, of met paracetamol, op de markt gebracht als Percocet. Hoewel het meestal oraal wordt toegediend, kan oxycodon ook intraveneus worden toegediend. Het heeft soms de voorkeur boven morfine omdat het minder depressie van de luchtwegen veroorzaakt en minder constipatie veroorzaakt. Net als morfine wordt het voorgeschreven voor de verlichting van matige tot ernstige pijn.

Werkzaamheid bij viscerale pijn

Volgens een studie gepubliceerd in een 2007 nummer van het "Scandinavian Journal of Gastroenterology", presteerde oxycodon beter dan morfine bij de verlichting van viscerale pijn, pijn die afkomstig is van een of meer vitale organen van het lichaam. De studie, geleid door de Deense pijnonderzoeker Dr. Lars Arendt-Nielsen, testte de vergelijkende pijnstillende werking van oxycodon, morfine en een placebo bij 10 volwassenen met ernstige pijn door chronische pancreatitis.

Morfine beter bij rugpijn

Een artikel in het "Formularium" van juli 2006 rapporteerde over de bevindingen van een onderzoek naar rugpijn dat werd gepresenteerd tijdens de 25e jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Pain Society in San Antonio. Die studie vergeleek de effectiviteit van oxycodon en morfine bij de verlichting van chronische lage-rugpijn. Er werd geconcludeerd dat een eenmaal daagse dosering morfine met verlengde afgifte meer verlichting bood dan tweemaal daagse doses oxycodon met gereguleerde afgifte.

Kanker pijn

Een systematische review van eerdere studies naar de vergelijkende effectiviteit van oxycodon en morfine bij de verlichting van aan kanker gerelateerde pijn toonde aan dat er geen significant verschil was tussen de twee geneesmiddelen. De bevindingen, gepubliceerd in het 24 april 2006-nummer van de "Archives of Internal Medicine", concludeerden dat zowel de effectiviteit als de verdraagbaarheid van oxycodon vergelijkbaar zijn met morfine, wat het gebruik ervan als een opioïde voor aan kanker gerelateerde pijn ondersteunt.


Bekijk de video: This Is What Happens to Your Brain on Opioids. Short Film Showcase (Mei 2022).