Info

Ademhalingstechnieken voor een run van 400 meter


De 400 meter run is een van de belangrijkste sprintevenementen op het veld en het veld, samen met de 100 en 200 meter runs, het 4 x 100 relais en het 4 x 400 relais. Als de langste sprint in een baan- en veldwedstrijd, vereist de 400-meterrace de meest complexe training en strategieën voor succes. Om je voor te bereiden op een race van 400 meter moet je niet alleen snelheid en kracht ontwikkelen, maar ook je tempo- en ademhalingstechniek.

Pacing-strategie

Bepaal voordat je je ademhalingstechniek ontwikkelt, je pacingstrategie voor de race. Een succesvol pacingplan is afhankelijk van de hardloper en varieert tussen verschillende concurrenten. Een gemeenschappelijk raceplan is om met kracht uit de blokken te exploderen en op volle snelheid door de eerste bocht te rennen. De loper ontspant zich vervolgens in een iets minder moeizaam tempo voor de eerste keer en versnelt opnieuw bij de beurt. Eindig door op volle kracht naar de finish te sprinten.

Ademhaling aan het begin

Voor de race moet je ademhaling ontspannen en natuurlijk zijn. Wanneer je in de blokken zit, controleer dan je ademhaling om je kracht te maximaliseren voor een explosieve start. Blijf zachtjes ademen wanneer u de starter hoort beginnen met tellen "op uw merktekens". Adem in en houd je adem even vast bij het woord 'instellen'. Eindelijk, bij het geluid van het pistool, adem je snel uit in een scherpe uitademing terwijl je explodeert vanuit de startblokken.

Cadans Ademhaling

Als je eenmaal in de race zit en je pacingstrategie gebruikt, werk dan aan het beheren van je zuurstofinname en -output door cadansademhaling. Cadansademhaling betekent dat je inademt en uitademt op een ingesteld ritme terwijl je rent. Je moet vooraf de meest effectieve en efficiënte cadans voor je bepalen door middel van training en oefening. Sommige hardlopers kiezen een 3-3 cadans, wat betekent dat je drie passen inhaleert en vervolgens drie passen uitademt. Afhankelijk van je tempo kun je ook een cadans van 4-4 proberen. Het oefenen van je cadans vóór de racedag is essentieel om je ademhaling efficiënter te maken.

Natuurlijke ademhaling

Sommige hardlopers geven de voorkeur aan natuurlijke ademhaling boven een ingestelde cadans voor een race. Als je voelt dat cadans ademen slechts een afleiding is op de racedag en je prestaties kan belemmeren, oefen dan gewoon op natuurlijke wijze te ademen tijdens je sprint. Hoewel cadansademhaling je een efficiëntere hardloper kan maken, is er geen goede of verkeerde manier om te ademen tijdens de race. De sleutel is om te experimenteren met ademhalingstechnieken tijdens je training, zodat je weet wat het beste voor jou werkt wanneer het tijd is om te concurreren.