Misc

Soorten botcysten


Botcysten kunnen op elk moment in het leven van een persoon voorkomen. Ze komen soms voor in samenhang met gewrichtsdegeneratie, botverharding en kraakbeenverlies. Ze kunnen ook optreden na botletsel of bij artritispatiënten. Er zijn verschillende soorten botcysten en het bepalen van wat voor soort u medisch onderzoek en diagnostische tests vereist.

Subchondral

Subchondrale cysten worden vaak aangetroffen bij patiënten met artrose of reumatoïde artritis. Ze kunnen ook voorkomen bij patiënten met calciumpyrofosfaatziekte of bij patiënten met botletsel. Men denkt dat deze cysten de oorzaak zijn van een vaatstoornis. De patiënten melden gewoonlijk pijn in het gebied van de cyste, maar de cysten zijn meestal niet in staat om met het blote oog te worden gevoeld of gezien. De cyste wordt meestal onthuld door het uitvoeren van röntgenfoto's van de site.

Unicameral

De American Academy of Orthopedic Surgeons meldt dat een unicamerale (eenvoudige) botcyste bestaat uit een holte die zich in een bot bevindt. Deze holte wordt meestal gevuld met een rietje gekleurde vloeistof. Er is geen reden bekend waarom deze cysten voorkomen, maar één theorie is dat het mogelijk te wijten is aan een groeiachterstand. De cyste is niet kankerachtig of goedaardig en wordt meestal gevonden bij personen jonger dan 20 jaar. De cyste komt normaal in één bot of op één locatie voor. De locatie kan in een bovenarm, dijbeen, bekken, hiel of enkel zijn. Ze kunnen soms pijnlijk zijn en moeten daarom worden behandeld.

Epidermoïde

Epidermoïde botcysten worden vaak aangetroffen op de vingerkootjes (de botten die de vingers en tenen vormen) en de schedel. Medcyclopaedia meldt dat deze botcysten vaak goed gedefinieerd zijn en in zacht weefsel lijken te wonen. Ze kunnen onopgemerkt blijven tenzij ze als lelijk tegen de patiënt worden gezien en zijn normaal gesproken niet pijnlijk. Deze cysten zijn meestal goedaardig, maar sommige cysten kunnen pus of vloeistof hebben die eruit sijpelt.

Aneurysmatische

Een aneurysmale botcyste is het gevolg van cystische holtes die zich vullen met bloed. Ze kunnen in elk bot in het lichaam voorkomen, maar meestal in de wervelkolom of lange buisvormige botten, zoals in de onderste ledematen. Deze cysten ontstaan ​​meestal als een reactie op een soort bottrauma. De cyste heeft de neiging om botuitzetting te veroorzaken, wat leidt tot geleidelijke desintegratie van het bot. Een aneurysmale botcyste treft vrouwen meer dan mannen. Deze cysten kunnen pijnlijk zijn.

Intraossale

Intraosseuze ganglioncysten komen vooral voor rond handwortelbeenderen zoals de tenen of vingers. Ze komen normaal gesproken voor in niet-drukgebieden van een gewricht maar maken meestal geen deel uit van het gewricht zelf. De cyste zal meestal een enkele vorm hebben en kan soms lelijk zijn. Het kan eruit zien als een vetafzetting net onder de huid, maar er kan zelfs gas of vloeistof in de cyste zitten. Deze cysten zijn niet vaak kankerachtig van aard en kunnen gemakkelijk worden verwijderd als ze hinderlijk zijn.


Bekijk de video: Wat is een botscan?! (Januari- 2022).