Info

5 dingen om te doen om je hersenen te oefenen


Oefening is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook goed - en noodzakelijk - voor je hersenen. Net zoals je lichaam oefening nodig heeft om in vorm te blijven en een goede gezondheid te behouden, hebben je hersenen ook oefening nodig om fit te blijven. Je hersenen gestimuleerd en actief houden met fysieke en mentale oefeningen kan volgens het Franklin Institute een groot aantal voordelen bieden en mogelijk helpen om leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te voorkomen.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichamelijke activiteit is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar wat je je misschien niet hebt gerealiseerd, is dat fysieke activiteit ook een aantal cognitieve voordelen biedt. Volgens een studie gepubliceerd in het oktobernummer van het tijdschrift "Physiology and Behaviour", helpt chronische en acute oefening het cognitief functioneren en verbetert het geheugen door de stroom van BDNF, van de hersenen afgeleide neurotrofe factor, een eiwit dat op de neuronen van je centrale en perifere zenuwstelsel.

Taken tegenover elkaar

Je niet-dominante hand gebruiken om verschillende taken uit te voeren, is een nuttige manier om je hersenen te oefenen. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Brain Research" van juni 1999 stimuleert het schrijven met je niet-dominante hand de somatosensorische cortex, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor somatische sensatie, dat reageert op visuele stimuli en bewegingsplanning. Andere taken die hetzelfde effect kunnen hebben, zijn het schakelen van de hand die u normaal gebruikt om uw computermuis te bedienen of uw tanden poetsen met uw niet-dominante hand.

Visualisatie

Actieve visualisatie - ook bekend als mentale beeldspraak - oefeningen kunnen je hersenen stimuleren en creativiteit vergroten. Volgens psycholoog Shelley Carson in haar boek 'Your Creative Brain' activeert mentale beeldvorming de perceptuele delen van je hersenen die doorgaans betrokken zijn bij de verwerking van zicht, geluid, geur, smaak en aanraking. Je kunt een begeleid visualisatie-audioprogramma gebruiken of gewoon ontspannen, je ogen sluiten en jezelf in een vredige, serene omgeving voorstellen, waarbij je je alle zintuiglijke prikkels zo levendig mogelijk voorstelt.

Hersenkrakers en mentale puzzels

Door hersenkrakers en puzzels te doen en mentaal stimulerende games te spelen, kun je je hersenen trainen en cognitieve achteruitgang voorkomen. Een studie gepubliceerd in het maart-april 2001 nummer van het "American Journal of Alzheimer's Disease and Other Dementias" wees uit dat een eenvoudige cognitieve activiteit zoals bingo hielp bij het verbeteren van het kortetermijngeheugen, de concentratie, het ophalen van woorden en woordherkenning bij oudere volwassen deelnemers aan de studie met de ziekte van Alzheimer. Kruiswoordpuzzels, woordzoekers en Sudoku zijn andere voorbeelden van spellen die je hersenen kunnen trainen en de cognitieve functie kunnen verbeteren.

Iets nieuws leren

Het leren van een nieuwe activiteit of vaardigheid kan volgens Drs helpen de werking van minder vaak gebruikte hersengebieden te handhaven en te verbeteren. William Rodman Shankle en Daniel Amen in hun boek 'Preventie van de ziekte van Alzheimer'. Leer een nieuwe taal, sport of hobby of volg een cursus. Regelmatig je hersenen stimuleren met een nieuwe activiteit kan je helpen mentaal fit te blijven en de cognitieve vitaliteit te herstellen.