Misc

Een vlindernaald plaatsen

Een vlindernaald plaatsen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vlindernaalden, ook bekend als gevleugelde infusiesets, zijn een veel voorkomende naaldstijl die wordt gebruikt om bloed op te vangen tijdens een venapunctie. De vlindernaald bestaat uit de roestvrijstalen verzamelnaald uitgerust met flexibele vleugels, die de phlebotomist gebruikt om de naald te grijpen, en een klep die hecht aan een buis, waardoor bloed wordt afgezogen in een verzamelbuis. Vlindernaalden zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en hun grootte maakt ze een optimale keuze voor het afnemen van bloed van kinderen of geriatrische patiënten.

Begroet de patiënt en was vervolgens de handen met water en zeep. Laat de handen drogen voordat u handschoenen en andere vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen aantrekt.

Haal de vlindernaald uit de verpakking. Trek de slang recht en bevestig de klep (ook wel de Luer-adapter genoemd) op een nieuwe slanghouder.

Kies de juiste bloedafnamebuis (en) op basis van de bestelde soorten bloedonderzoek. Plaats de bloedafname in de slanghouder zonder de vacuümafdichting te verbreken.

Verwarm de elleboogplooi van de patiënt met het draagbare apparaat voor eenmalig gebruik om een ​​ader te lokaliseren.

Bind de tourniquet op de arm van de patiënt boven de elleboogplooi en lokaliseer (palpiteer) een ader. Let op de diepte en richting van de ader.

Neem de elleboogplooi van de patiënt op met een alcoholdoekje. Laat alcohol volledig drogen.

Pak de vlindernaald bij zijn vleugels op. Eén kant van de vleugels heeft textuur voor grip. Knijp de vleugels tussen uw duim en wijsvinger en verwijder de naalddop.

Veranker de gekozen ader met uw vrije hand en plaats de naald zodanig dat deze parallel loopt aan de richting van de ader.

Breng de naald snel in, waarbij de diepte van de ader overeenkomt met uw inbrenghoek (moet tussen 15 graden en 30 graden zijn). Je zult een plop voelen als je de huid en een tweede plof doorprikt en je de ader binnengaat.

Druk de bloedafname naar beneden in de slanghouder en zoek naar een bloedflits in de slang die aan de naald is bevestigd. Als u deze flits niet ziet en er geen bloed in de buis stroomt, probeer de naald dan voorzichtig te verplaatsen.

Maak de tourniquet los en verwijder hem zodra het bloed in de buis is begonnen te stromen. Als u meerdere buizen moet vullen, kunt u voorzichtig chirurgisch tape gebruiken om de naald bij de vleugels vast te zetten, zodat deze niet op de patiënt kan bewegen.

Voltooi de rest van de venapunctieprocedure, verwijder de naald en activeer de veiligheidsvoorziening op de naald om deze in te trekken. Verbind de arm van de patiënt en gooi de naald voorzichtig weg in een naaldcontainer.

Tip

  • Het risico op prikaccidenten is zeer hoog bij het gebruik van vlindernaalden. Ga er voorzichtig mee om en trek ze altijd in met behulp van de veiligheidsvoorziening na verwijdering.


Bekijk de video: Injecteren Vleugelnaald (Mei 2022).