Misc

Hoe SAD Light Boxes te gebruiken


SAD-lichtbakken zijn eenvoudig te gebruiken, maar de intensiteit (lux) van het licht, de duur van elke dagelijkse behandeling, het ideale tijdstip van de dag voor behandeling en de afstand die u tot het licht zit, moet worden geïndividualiseerd. Mensen die ooit een ernstige depressieve episode of een manische of hypomane episode hebben meegemaakt, moeten een psychiater of andere arts raadplegen voordat ze een SAD-lichtbak gebruiken. Mensen met ziekten van het netvlies of een andere oogziekte moeten het advies inwinnen van een oogarts, die de patiënt tijdens de behandeling moet volgen.

Bepaal uw beste tijdstip van de dag voor SAD-lichtbehandeling

Ga online naar het not-for-profit centrum voor milieutherapeutica (zie link in de bronnensectie.) Ga naar de site voor consumenten en patiënten en klik op het tabblad "zelfbeoordeling".

Klik op de link voor "Jouw circadiane ritme type Auto (MEQ.)"

Beantwoord de 19 vragen in deze gratis, anonieme test. "MEQ" staat voor Morningness-Eveningness Questionnaire. Op basis van uw antwoorden op de MEQ ontvangt u een aanbeveling over de beste tijd van de dag om uw SAD-lichttherapie te starten.

De test is ontwikkeld door SAD lichtbehandelingsdeskundige Michael Terman en anderen. Terman is de directeur van het Center for Light Treatment and Biological Rhythms van het Columbia University New York-Presbyterian Hospital.

Stel uw SAD Light in en begin met de behandeling

Plaats de SAD-lamp op een tafel met een comfortabele stoel en schakel de lamp in. De behandeling begint meestal met 30 minuten blootstelling aan 10.000 lux in de ochtend.

Ga op de aangegeven behandelingsduur 12 inch van het scherm zitten en focus op het werkoppervlak. U kunt lezen, schrijven, werken op een laptop, ontbijten of een andere taak uitvoeren die uw ogen naar het werkoppervlak trekt terwijl u voor het licht zit.

Zorg ervoor dat uw hoofd en lichaam op het licht zijn gericht, maar kijk niet rechtstreeks naar het licht.

Monitor voor bijwerkingen en verbetering

Verbetering moet worden gezien binnen de eerste week van de reguliere behandeling. Raadpleeg een professional als er geen verbetering optreedt.

Let op als u kleine bijwerkingen ervaart, zoals onrust, oogvermoeidheid of irritatie, rusteloosheid, hoofdpijn of milde misselijkheid. Deze verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is, wilt u misschien de lux verlagen.

Als oogirritatie niet oplost, kunt u proberen verder van het licht te zitten, minder dan 30 minuten te zitten, een luchtbevochtiger of kunstmatige tranenoogdruppels te gebruiken.

Als u slapeloosheid, een "snel" of "te hoog" gevoel, rusteloosheid en prikkelbaarheid ervaart, kan dit een manische episode zijn en kan dit wijzen op de aanwezigheid van een bipolaire stoornis. Zoek onmiddellijk de zorg van een psychiater. Soms kan lichttherapie worden voortgezet met het gebruik van een stemmingsstabiliserend medicijn.

Ga door met de behandeling tot de tijd van het jaar dat uw humeur en symptomen meestal vanzelf verdwijnen, zonder behandeling. Voor de meeste mensen is dit in het voorjaar.

Tip

  • De standaard behandelingsdosis is 10.000 lux gedurende 30 minuten op 12 inch van het licht in de ochtend, maar elke persoon is anders. Als er geen voordeel wordt bereikt, raadpleeg dan een expert voordat u opgeeft.

Tip

  • Als u ooit een ernstige depressieve episode of een manische episode heeft meegemaakt, behandel uzelf dan niet met SAD-lampen. Raadpleeg een psychiater of andere arts om toezicht te houden op uw behandeling.

    Als u ziekten van het netvlies of andere oogproblemen heeft, raadpleeg dan uw oogarts voor en tijdens het gebruik van een lichtbehandeling.


Bekijk de video: Seasonal Affective Disorder SAD Light Box Review + Experience (Januari- 2022).