Misc

Wat is het verschil tussen een hernia en een uitpuilende schijf?


Hernia en uitpuilende schijven worden vaak als dezelfde aandoening beschouwd, maar zijn dat niet. Ze veroorzaken beide rugpijn, maar de hernia is ernstiger, terwijl de uitpuilende schijf vaker voorkomt.

Discs

Schijven bevinden zich tussen de wervels in de wervelkolom en werken als schokdempers en kussens. Ze helpen bij de flexibiliteit van de wervelkolom. Ze zijn hard aan de buitenkant en papperig aan de binnenkant.

Hernia-schijf

Een hernia gebeurt wanneer de harde buitenste laag barst en de papperige gel eruit sijpelt. De gel kan de zenuwen verdringen en ernstige pijn veroorzaken. Hernia-schijf kan worden veroorzaakt door draaien of slijtage gedurende jaren.

Symptomen

De symptomen voor een hernia zijn gevoelloosheid, zwakte en pijn in het gebied waar de zenuw zich verplaatst als het een zenuw betreft. Zonder zenuwbetrokkenheid kunt u rugpijn of geen pijn ervaren.

Uitpuilende schijf

Een uitpuilende schijf treedt op wanneer de harde buitenlaag intact is maar de schijf uit zijn normale ruimte tussen de wervels duwt. U kunt al dan niet zenuwbetrokkenheid hebben.

Symptomen

Bij zenuwbetrokkenheid kunt u tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de rug, benen of armen hebben. Als er geen zenuwen bij betrokken zijn, heeft u mogelijk geen pijn of rugpijn.


Bekijk de video: Rugpijn? Hernia. Wat is een hernia, en wat kan ik eraan doen? Nekhernia of rugpijn (December 2021).