Misc

Hoe het absolute aantal granulocyten te berekenen


Granulocyten, ook wel neutrofielen of polys genoemd, zijn het meest voorkomende type witte bloedcellen. Witte bloedcellen doden bacteriën, schimmels of virussen die het lichaam kunnen binnendringen. Andere soorten witte bloedcellen omvatten lymfocyten, basofielen, eosinofielen en monocyten. Granulocyten en jonge granulocyten (bandcellen genoemd) vallen meestal bacteriën aan. Het kennen van het absolute aantal granuloyten is nuttig voor mensen met gezondheidsproblemen die hun vermogen om infecties te bestrijden kunnen verminderen.

Zoek het nummer dat naast granulocyten (of neutrofielen of polys) wordt afgedrukt. Schrijf dat op. Als dit getal als een percentage wordt geschreven, verplaatst u de komma twee spaties naar links. Als het aantal naast granulocyten bijvoorbeeld 45 procent is, wijzigt u dit in 0,45.

Als er bandneutrofielen zijn, zoek en schrijf dat nummer eronder. Verplaats de decimale punt als dit een percentage is. Als het getal bijvoorbeeld 7 procent is, wijzigt u dit in 0,07.

Voeg ze samen. Bijvoorbeeld, 0,45 plus 0,07 is gelijk aan 0,52

Zoek het aantal witte bloedcellen. Dit wordt meestal WBC genoemd op een labblad, waarbij de eenheden worden geschreven als duizenden per kubieke milliliter (K ​​/ uL) of duizenden / mm3. Verplaats de decimale drie plaatsen naar rechts. Als de WBC bijvoorbeeld 6.5 / mm3 is, wijzigt u deze in 6.500.

Vermenigvuldig het totale aantal van het toevoegen van granulocyten en bandcellen met het aantal witte bloedcellen. Het resultaat is het absolute aantal granulocyten. 6.500 keer 0,52 is bijvoorbeeld gelijk aan 3.380.

Tip

  • De meeste mensen hebben normaal een absoluut aantal granulocyten tussen 2500 en 6000. Als het aantal granulocyten 1000 of minder is, is er een verhoogd risico op infectie. Als deze lager is dan 500, is het risico op infectie ernstiger. Dit wordt neutropenie genoemd. Als een persoon met neutropenie een infectie krijgt of koorts ontwikkelt, moet ze zo snel mogelijk contact opnemen met haar arts of zorgverlener om geschikte antibiotica of andere behandelingen te krijgen.