Misc

Wat zijn de oorzaken van tracheaal oedeem?

Wat zijn de oorzaken van tracheaal oedeem?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Tracheaal oedeem verwijst naar de zwelling van de luchtwegen tussen de keel en de longen. Dit wordt vaak de "windpijp" genoemd. Dit soort zwelling kan fataal zijn, omdat, indien extreem, de luchtpijp zelf (de luchtpijp) volledig kan worden geblokkeerd en het slachtoffer door verstikking kan worden gedood. Er zijn over het algemeen slechts enkele oorzaken voor deze aandoening, de meeste zijn gebaseerd op de introductie van vreemde stoffen (chemisch of anderszins) in het lichaam of de luchtpijp zelf.

Gas

De belangrijkste oorzaak van zwelling van de keel / luchtpijp is het inademen van giftige stoffen. DiagnosisPro, een medische diagnostische website, stelt dat de meest voorkomende stoffen die dit soort zwelling veroorzaken, zuren en rook, mosterd en zenuwgas en vormen van chloor en ammoniak in de lucht zijn. De meeste typische vergiften, zoals sarin of cyanidegas, veroorzaken bij inademing deze aandoening.

Endotracheale intubatie en bronchoscopie

Medische procedures kunnen als bijwerking tracheaal oedeem veroorzaken. Hoewel minder en minder gebruikelijk als bijwerking, kan het optreden tijdens en na procedures die de luchtpijp beïnvloeden, zoals endotracheale intubatie, het inbrengen van een buis in de keel van een patiënt; een patiënt die anders niet goed zelfstandig kan ademen. Bovendien kan een Bronchoscopie-procedure ook de zwelling veroorzaken als een ongewenste bijwerking. In dit geval is een Bronchosocpy vergelijkbaar met een endotracheale intubatie, maar in plaats van een beademingsslang, wordt deze buis ingebracht met een aangesloten camera die naar tumoren en andere oorzaken van bloed zoekt in het slijmvlies of andere onverklaarbare hoest. Voor beide procedures kan de luchtpijp opzwellen als deze niet correct of met de nodige zorgvuldigheid wordt uitgevoerd.

Anafylaxie

Een andere veel voorkomende oorzaak van tracheaal oedeem is een allergische reactie. Dit wordt in technische taal anafylaxie genoemd, of een ernstige allergie die de zwelling van de keel en luchtwegen veroorzaakt, die vaak veel delen van het lichaam aantast. Dingen zoals epileptische aanvallen, gezwollen buik en ernstige hoofdpijn komen ook samen met dit soort reacties. Dit kan worden veroorzaakt door geïnhaleerde gifstoffen zoals benzinedampen, maar kan ook worden veroorzaakt door een allergie die ernstig genoeg is om de keel te sluiten. Meestal wordt dit soort ernstige allergische reactie veroorzaakt door het inademen van vreemde stoffen.


Bekijk de video: Reverse Sneeze or Tracheal Collapse? (Mei 2022).