Misc

Wat betekent een laag aantal witte bloedcellen?


Een laag aantal witte bloedcellen is een potentieel gevaarlijke aandoening die alleen kan worden ontdekt door een bloedtest. Wat als laag wordt beschouwd, hangt af van uw leeftijd en geslacht.

Functie

Witte bloedcellen, ook wel de leukocyten genoemd, helpen infecties in uw lichaam te bestrijden. Normaal heb je tussen 3.500 en 5.000 witte bloedcellen per microliter bloed. Minder dan dit wordt als laag beschouwd. Een laag aantal witte bloedcellen betekent dat het vermogen van uw lichaam om infecties te bestrijden wordt aangetast.

Soorten

Witte bloedcellen zijn er in vijf soorten: basofielen, eosinofielen, lymfocyten, monocyten en neutrofielen.

Identificatie

Een laag aantal witte bloedcellen staat bekend als leukopenie. Deze aandoening kan een symptoom zijn van een aantal ziekten, zoals lupus of leverziekte, of kan een van de effecten van radiotherapie zijn.

HIV

Een laag aantal witte bloedcellen, vooral in de "T-cellen" (lymfocyten), is een symptoom van het humaan immunodeficiëntievirus, wat kan leiden tot aids.

Waarschuwing

Als u een consistent laag aantal witte bloedcellen heeft, kunt u veel vatbaarder worden voor infecties. Mogelijk moet u buitengewone voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van een gezichtsmasker, om mogelijke problemen te voorkomen.


Bekijk de video: Beter wordt het niet. Documentaire (December 2021).