Misc

Waarom krijgen mensen geen hartworm?


Volgens de American Heartworm Society maakt The Western Journal of Medicine and Surgery uit 1847 voor het eerst melding van hartworm bij honden in de Verenigde Staten. Heartworm werd later in de jaren 1920 ontdekt bij katten. Deze ziekte is een subtiele maar dodelijke bedreiging voor honden, katten, andere zoogdieren zoals vossen, wolven en fretten. In zeer zeldzame gevallen kan een mens worden besmet met hartworm, maar het komt zo zelden voor dat het niet als een bedreiging voor de volksgezondheid wordt beschouwd.

Wat is hartworm?

Het type hartworm dat bij Amerikaanse honden en katten wordt aangetroffen, wordt Dirofilaria immitus genoemd en staat bekend om zijn karakteristieke lange, draadachtige lichaam. Zodra een dier is geïnfecteerd, reizen de hartwormlarven door naar de bloedbaan naar de slagaders van de longen waar ze beginnen te groeien in grootte en aantal, waardoor de hart- en longfunctie wordt aangetast.

Hoe wordt hartworm overgedragen?

De overdracht van hartworm begint wanneer de volwassen vrouwelijke worm, levend in een gastdier, haar larven in de bloedbaan vrijgeeft. Terwijl de larven door de bloedbaan circuleren, nemen muggen die zich voeden met de geïnfecteerde gastheer het geïnfecteerde bloed op en verspreiden de ziekte terwijl ze zich voeden met andere dieren.

Een mug wordt niet onmiddellijk een drager van hartworm na het voeden van een besmet dier. Het duurt ongeveer twee weken voordat hartwormlarven rijpen voordat de mug deze ziekte kan overbrengen.

Kunnen mensen hartworm krijgen?

Hoewel hartworm bij mensen is gedocumenteerd, is het een zeer zeldzame gelegenheid. Mensen lijken ineffectieve gastheren te zijn voor de hartworm om zijn volledige levenscyclus uit te voeren. Volgens Dr. Ron Hines, DVM Ph.D., is het onvermogen van de hartworm om zich te reproduceren bij mensen vanwege het vermogen van het menselijke immuunsysteem om het vreemde organisme te identificeren en te vernietigen.

In zeldzame gevallen migreren de larven naar de longen en sterven ze af, waardoor de immuunrespons wordt geactiveerd. Na verloop van tijd zal een laesie ontstaan, die vaak later wordt geïdentificeerd als een tumor, cyste of laesie voordat deze volledig wordt gediagnosticeerd. Deze aandoening wordt menselijke longdirofilariasis of HPD genoemd.

Wayne J. Crans, universitair hoofddocent entomologie aan Rutgers Centre for Vector Biology, wijst op de theorie dat hartwormen die niet-hondachtige zoogdieren besmetten op de een of andere manier steriel worden gemaakt en dus niet meer kunnen reproduceren.

De levenscyclus van de hartworm

Hartwormlarven hebben ongeveer zes maanden nodig om te rijpen tot het punt waarop ze nakomelingen kunnen produceren die de bloedbaan van een gastdier besmetten. Volwassen wormen verblijven in de vaten van de longen en kunnen tot zeven jaar oud worden. Hun aanwezigheid, onbehandeld, verzwakt uiteindelijk het cardiopulmonale systeem, wat ernstige schade en uiteindelijk de dood veroorzaakt.

Symptomen van hartworm

Dieren in vroege stadia van hartworminfectie vertonen weinig of geen tekenen of symptomen. Zonder behandeling manifesteert deze ziekte zich echter uiteindelijk met symptomen zoals hoest, lethargie, vermoeidheid, slechte eetlust, gewichtsverlies en verminderde behoefte aan lichaamsbeweging. Katten met hartworm vertonen vaak tekenen die andere katachtige ziekten nabootsen, waardoor diagnoses lastiger worden. De diagnose hartworm bij elk dier wordt bevestigd door een bloedtest. Zodra een diagnose is gesteld, zal uw dierenarts een geschikt behandelplan kiezen.

Het voorkomen

Preventieve medicijnen komen in de vorm van maandelijkse tabletten, actuele vloeistoffen of injecties die tot zes maanden duren voor honden. Bij juiste toediening zijn deze medicijnen zeer effectief bij het voorkomen van hartworm en de ernstige complicaties die het kan veroorzaken.


Bekijk de video: Hond verlost van enorme tumor - Dierenhulp op CuraƧao (November 2021).