Misc

Hoe ontwikkelt zich een nekbult?

Hoe ontwikkelt zich een nekbult?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nekbulten

Nekknobbels kunnen aanvoelen als een bult, een zwelling of een bult rond het nekgebied. Sommige knobbels kunnen pijnlijk zijn en anderen veroorzaken mogelijk geen pijn totdat u op het gebied drukt. Sommige klontjes kunnen dezelfde grootte blijven, terwijl andere groeien naarmate de tijd verstrijkt. De meeste nekknobbels zijn meestal onschadelijk, maar sommige kunnen kwaadaardig zijn. Nekknobbels die zich bij kinderen ontwikkelen, moeten zo snel mogelijk worden gecontroleerd. Ze kunnen wijzen op infecties die zich kunnen verspreiden of die complicaties kunnen veroorzaken. U kunt in de verleiding komen om een ​​nekstuk te negeren, maar het is het beste om dit door uw arts te laten controleren. Er zijn veel redenen waarom nekknobbels optreden.

Goedaardige (onschadelijke) gezwellen

Een vettige tumor die zich tussen de huid en uw spier bevindt, is een lipoom. Deze kleine klontjes kunnen gemakkelijk worden verplaatst wanneer u druk uitoefent. Het heeft een deegachtige consistentie en is meestal pijnloos. Sommige lipomen kunnen jaren blijven bestaan. De meeste mensen merken ze op rond de middelbare leeftijd. Dit type knobbeltje is geen kanker en behandeling is meestal niet nodig. Een talgcyste is een ander type knobbeltje dat de huid aantast. Dit type cyste voert kaasachtige of olieachtige stoffen af. Ze kunnen in de nek voorkomen en hebben vaak invloed op tieners. Ze groeien langzaam, kunnen gemakkelijk worden verplaatst en zijn voelbaar onder de huid.

Speekselklieren

Een ontsteking van de speekselklieren kan ook nekknobbels veroorzaken. De speekselklieren scheiden speeksel af dat je nodig hebt om voedsel goed en tijdens het spijsverteringsproces te kauwen. Een infectie die de speekselklieren beïnvloedt, kan zwelling veroorzaken in het gebied voor de oren, onder de kaak en op het vloeroppervlak in de mond. Als er koorts of pus aanwezig is, kunnen antibiotica nodig zijn. Virale infecties vereisen geen behandeling.

De schildklier

Schildklieraandoeningen kunnen ook een knobbeltje of meerdere vormen in de nek. De schildklier is een onderdeel van het endocriene systeem dat verantwoordelijk is voor het produceren en uitscheiden van thyroxine en triiodothyronine. Deze hormonen zijn essentieel voor het reguleren van het metabolisme. Kankers die afkomstig zijn uit de schildklier groeien langzaam en kunnen met een operatie worden genezen, hoewel de patiënt dit al enkele jaren heeft. Het risico op schildklierkanker neemt toe naarmate u ouder wordt. Andere risicofactoren zijn het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol en roken. Een andere medische aandoening die ontstekingen in de nek kan veroorzaken, is struma. Deze aandoening veroorzaakt een vergroting van de schildklier. De meest voorkomende oorzaak van struma is een tekort aan jodium in uw dieet.

Vergrote lymfeknopen

Uw lymfestelsel omvat lymfeklieren, amandelen, milt en thymus. Water, eiwitten en andere vloeistof die de weefsels van het lichaam voedt, worden teruggebracht naar de bloedbaan door 'lymfe'. Terwijl het door het lymfestelsel wordt gecirculeerd, passeert lymfe lymfeklieren. Je lichaam bevat honderden lymfeklieren omdat ze een vitaal onderdeel van het immuunsysteem zijn. Deze kleine massa's lymfatisch weefsel filteren bacteriën en virussen uit. Veel knobbels in de nek zijn vaak vergrote lymfeklieren. Een lymfeklier kan opzwellen terwijl het bacteriën vangt. De grootte van deze vergrote knooppunten is over het algemeen 1 cm bij 1 cm. Als u druk uitoefent op de gezwollen lymfeklier, kan dit pijnlijk en zacht zijn. Veelvoorkomende oorzaken voor vergrote lymfeklieren zijn keelpijn, tonsillitis, tandinfectie en bacteriële infectie. Zodra uw lichaam de infectie kwijt is, worden deze vergrote lymfeklieren weer normaal. Virale oorzaken van vergrote lymfeklieren zijn onder andere AIDS, HIV-ziekte, infectieuze mononucleosis en verkoudheid.

Kanker- en lymfeknopen

Lymfoom is de meest voorkomende bloedkanker en de derde meest voorkomende kanker bij kinderen. Lymfoom bestaat uit 35 verschillende subtypen van twee vergelijkbare kankers die het lymfestelsel treffen. Meestal is het eerste teken van lymfoom een ​​vergrote zwelling in de nek, onder een arm of in de lies. Deze zwelling kan pijnlijk of pijnloos zijn. Kankerachtige lymfeklieren zullen vaak groot, rubberachtig en stevig aanvoelen. Andere symptomen zijn koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid en nachtelijk zweten. Hodgkin-lymfoom (HL) is een kanker die witte bloedcellen (lymfocyten) aantast. Dit type kanker komt voor in de adolescentie rond de tienerjaren tot midden dertig. Het kan ook invloed hebben op mensen van midden tot eind jaren 50. HL ontstaat meestal in de lymfeklieren. HL kan zich verspreiden van de ene lymfeknoop naar andere en kan zich ook verspreiden naar andere organen buiten het lymfestelsel. Non-Hodgkin-lymfoom is de meest voorkomende kanker die ontstaat in het lymfestelsel. Het kan in de lymfeklieren beginnen, maar zal zich verspreiden als abnormale witte bloedcellen andere gebieden binnendringen. Symptomen van niet-Hodgkin-lymfoom zijn vergelijkbaar met Hodgkin-lymfoom. Leukemie is een ander type kanker dat ontstekingen in de nek kan veroorzaken. Leukemie treedt op wanneer uw beenmerg abnormale witte bloedcellen produceert. Deze disfunctionele witte bloedcellen verhinderen dat anderen goed functioneren.Opmerkingen:

 1. Jed

  I suggest you visit the site where there are many articles on the topic that interests you.

 2. Erskine

  Nou, zo-zo ......

 3. Alvord

  Wacker, een opmerkelijke zin en is tijdig

 4. Vudolrajas

  Balin, wauw... :(

 5. True

  Een interessante variant

 6. Gryfflet

  De begrijpelijke boodschapSchrijf een bericht