Misc

Redenen voor abnormale leverfunctietest

Redenen voor abnormale leverfunctietest


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Leverfunctietests, ook wel leverpanelen genoemd, zijn een soort bloedtest die de niveaus van bepaalde enzymen en eiwitten meet die door de lever worden gemaakt - inclusief bilirubine, albumine, alanine aminotransferase (ALT) en aspartaataminotransferase (AST). Artsen bestellen deze tests voor mensen met symptomen van leverproblemen, als onderdeel van routine bloedonderzoek, om de veiligheid van bepaalde medicijnen te controleren of om de progressie van bepaalde ziekten te volgen.

Vette lever

Vette lever, die door artsen wordt aangeduid als steatohepatitis, is een ziekte die abnormale resultaten van de leverfunctietest kan veroorzaken. Volgens de American Liver Foundation is het eten van meer calorieën dan het lichaam nodig heeft de oorzaak van vette lever; andere oorzaken zijn te snel afvallen en overmatig alcoholgebruik. De ophoping van vet vermindert het vermogen van de lever om normaal te functioneren en kan leiden tot ernstige complicaties, zoals cirrose.

Hemochromatose

Mensen met hemochromatose kunnen abnormale resultaten van de leverfunctietesten vertonen. Hemochromatose is een recessieve genetische aandoening waardoor mensen te veel ijzer opnemen uit het voedsel dat ze eten; het extra ijzer wordt opgeslagen in de lever. Abnormale leverfunctietests kunnen een vroege indicatie zijn van deze aandoening, die ook symptomen kan veroorzaken, waaronder vermoeidheid, huidproblemen en onvruchtbaarheid.

Leverfalen

Leverfalen is, logisch gezien, een oorzaak van abnormale resultaten van de leverfunctietest. Leverfalen kan zich binnen enkele dagen ontwikkelen en is een levensbedreigende medische noodsituatie. Mensen met acuut leverfalen kunnen plotselinge symptomen ervaren, waaronder geelzucht, buikpijn, verwardheid, slaperigheid, misselijkheid en braken.

Medicijnen en supplementen

Mensen die bepaalde medicijnen of supplementen overmatig gebruiken of misbruiken, kunnen abnormale leverfunctietests ondergaan. Aspirine kan abnormale leverfunctietesten veroorzaken wanneer het in zware hoeveelheden of gedurende een lange periode wordt gebruikt. Volgens de Mayo Clinic kunnen vitamines A, D, E en K verhoogde leverenzymen veroorzaken wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd in hoeveelheden die hoger zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid; kruiden zoals kava, smeerwortel, chaparral en pennyroyal kunnen ook abnormale leverfunctietesten veroorzaken.

Gifstoffen

Mensen die worden blootgesteld aan bepaalde soorten toxines kunnen abnormale resultaten van de leverfunctietesten vertonen. Alcohol werkt als een toxine voor de lever wanneer het regelmatig of in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd. Andere gifstoffen die abnormale leverfunctietests kunnen veroorzaken, zijn onder meer schoonmaaksprays, pesticiden en de giftige Amanita phalloides-paddestoel.

Virale hepatitis

Mensen die besmet zijn of zijn geweest met hepatitis A, B of C kunnen abnormale resultaten van de leverfunctietest ontwikkelen. Hepatitis A is een kortdurende ziekte die mensen krijgen door het eten of drinken van besmet voedsel of water, en het virus kan leverenzymen veroorzaken die extreem verhoogd zijn. Volgens de Mayo Clinic kunnen hepatitis B- en C-virussen de resultaten van de leverfunctietests binnen zes maanden na infectie extreem hoog maken, gevolgd door milde verhogingen die gedurende het hele leven kunnen aanhouden.


Bekijk de video: We zijn voorgelogen, de Aarde is plat. (Mei 2022).