Misc

Wat zijn de oorzaken van nacht- en dagzweet?


Zweten is een natuurlijke manier waarop het lichaam zijn temperatuur reguleert en het is normaal om te zweten. Voor sommige mensen is dit echter een echt probleem. Overmatig zweten, ook bekend als hyperhidrose, kan ook een indicatie zijn van een onderliggende ziekte. Zweten is misschien meer merkbaar 's nachts, maar sommige mensen hebben hier overdag ook last van. De eccrine, of zweetklieren, bevinden zich overal op de huid van het lichaam. Ze worden gereguleerd door de sympathische zenuwen, die worden bestuurd door de hypothalmus.

Idiopathische hyperhidrose

Soms is er geen duidelijke oorzaak van overmatig zweten. Dit staat bekend als idiopathische hyperhidrose. Volgens de website MedicineNet meldde 41 procent van de 2267 patiënten die een dokterspraktijk bezochten de afgelopen maand overmatig zweten. Niet al deze mensen hadden een onderliggend medisch of hormonaal probleem. In sommige gevallen houden mensen de temperatuur in hun slaapkamers of bed te warm. Het is meestal mogelijk om te beslissen of het probleem idiopathische hyperhidrose is door een eliminatieproces.

Menopauze

Veel vrouwen melden opvliegers en nachtelijk zweten geassocieerd met de menopauze. In feite kan dit beginnen in de peri-menopauzale fase, die enkele jaren kan beginnen voordat de menstruatie stopt. Symptomen van opvliegers en nachtelijk zweten worden op dit moment veroorzaakt door hormonale veranderingen. Er zijn duidelijke verbanden tussen hormonale onbalans en zweten. Mannen die hormonale medicijnen gebruiken om prostaatkanker te bestrijden, melden ook overmatig zweten.

Infectie

Artsen zullen controleren op een onderliggende infectie als een patiënt klaagt over overmatig zweten. Veel bacteriële infecties kunnen de oorzaak zijn van dit symptoom. Gewoonlijk kunnen bacteriële infecties zoals tuberculose, endocarditis of osteomyelitis hoge temperaturen en zweten veroorzaken. Sommige kankers kunnen ook de oorzaak zijn van zweten, met name nachtelijk zweten, maar er zijn meestal ook andere indicaties, zoals gewichtsverlies.

Geneesmiddel

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen zoals zweten. Antidepressiva, inclusief de tricyclische middelen, kunnen zweten veroorzaken. Andere medicijnen die hyperhidrose kunnen veroorzaken, zijn onder andere steroïden en antipyretische geneesmiddelen.


Bekijk de video: Goed om te weten: De locatie van je puistjes onthult de oorzaak (Januari- 2022).