Misc

Hoe handhaaft het spijsverteringssysteem homeostase?

Hoe handhaaft het spijsverteringssysteem homeostase?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Spijsvertering

Spijsvertering is het proces dat een lichaam gebruikt om van voedsel een bruikbare energiebron te maken. Voor de mens en de meeste zoogdieren begint de spijsvertering in de mond, waar enzymen die helpen bij de spijsvertering worden vrijgegeven in speeksel en helpen bij het bereiden van voedsel voor verdere vertering door de maag en darmen. Zuren in de maag breken complexe koolhydraten af, zoals zetmeel, en kleinere deeltjes worden opgenomen in de bloedbaan. De niet-geabsorbeerde deeltjes verplaatsen zich vervolgens naar de dunne darm, waar ze verder worden afgebroken en ofwel worden geabsorbeerd door de darmwand om onmiddellijk te worden gebruikt als energie of om te worden opgeslagen als energiereserves (vet). Wat overblijft wordt verplaatst naar de dikke darm voor de laatste stadia van absorptie en vertering, en het onbruikbare afval wordt als uitwerpselen uit het lichaam verdreven.

Homeostase behouden: pH-balans

Het proces van de spijsvertering lijkt bedrieglijk eenvoudig: materie beweegt het lichaam in en gaat door een transportbandachtige keten van organen die het volledig afbreekt voordat het het lichaam verlaat. Toch is het onderhoud van een dergelijk systeem complex en is het afhankelijk van een pH-balans en nuttige bacteriën om de homeostase te handhaven. Zowel zure als basische pH's zijn op verschillende punten in de spijsvertering vereist om het evenwicht tijdens het proces te behouden. Speeksel in de mond, het startpunt van de spijsvertering, is alleen mild zuur om het voedsel in eerste instantie af te breken zonder de tanden of het gevoelige keelweefsel te beschadigen. De maag daarentegen moet zeer zuur zijn om het afbraakproces op gang te brengen en als verdediging voor het lichaam tegen schadelijke bacteriën of andere indringers. Om dingen aan de basiszijde in evenwicht te brengen, is het belangrijk dat de dunne darm een ​​hoge pH heeft, omdat de meeste enzymen die bij de spijsvertering worden gebruikt, niet goed kunnen functioneren in een zure omgeving.

Homeostase handhaven: nuttige bacteriën

Nuttige bacteriën zijn ook een integraal onderdeel van het handhaven van homeostase in het spijsverteringsstelsel. Naar schatting heeft de gemiddelde mens ongeveer 500 soorten nuttige bacteriën, ook bekend als darmmicroflora, in zijn spijsverteringskanaal, meestal geconcentreerd in de dikke darm. Deze bacteriën helpen bij de spijsvertering, helpen bij het produceren van vitamines, helpen bij het formuleren van uitwerpselen en beschermen tegen schadelijke bacteriën. Wanneer de bacteriepopulatie in een spijsverteringskanaal wordt weggegooid of gedecimeerd, zal de gastheer een verandering in het tempo en de kwaliteit van de spijsvertering opmerken. Microflora-soorten hebben zo'n positief effect op hun gastheer dat er veel producten beschikbaar zijn, meestal yoghurt, die materiaal bevatten dat de groei en gezondheid van darmflora ondersteunt.