Misc

Verschillende soorten magma

Verschillende soorten magma


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Je kunt eerst denken aan vurige oranje uitbarstingen als je aan magma denkt, maar de verschillende soorten magma gedragen zich anders. Er bestaan ​​tegenwoordig drie soorten magma op aarde en een uitgestorven vierde type kan zich niet vormen op onze gekoelde planeet. Elk magma-type heeft een andere chemische samenstelling, hoewel de typen meestal allemaal uit silicium en andere mineralen bestaan. Ondergrondse druk neemt toe om magma naar de oppervlakte te duwen, soms in een enorme explosie en soms in een langzaam stromend straaltje.

Basaltisch Magma

Basaltmagma bestaat voor 45 tot 55 procent uit silica. Het bevat veel ijzer, magnesium en calcium en bevat weinig kalium en natrium. De temperatuur van basaltmagma ligt rond de 1.000 tot 1.200 graden Celsius, gebaseerd op laboratoriummetingen en beperkte veldoperaties. Wetenschappers vinden het moeilijk om een ​​exacte temperatuur te bepalen, omdat het gevaarlijk is om dicht genoeg bij magma te komen om het te meten. Basaltisch magma is de meest vloeiende van de drie soorten magma, hoewel het nog steeds 10.000 tot 100.000 keer minder vloeibaar is dan water. Het heeft ook de laagste hoeveelheid gas van de drie soorten. Basaltmagma wordt gevonden op de 'hot spots' van de aarde, zoals Hawaii. Wanneer het afkoelt, wordt basaltmagma basaltrots.

Andesitisch Magma

Andesitisch magma is het "middelste" magma in termen van warmte; vloeibaarheid of stroomsnelheid; en gasgehalte. Het is waarschijnlijk 800 tot 1.000 graden Celsius. Het bestaat uit 55 tot 65 procent silica met gemiddelde hoeveelheden ijzer, magnesium, calcium, kalium en natrium. Wanneer afgekoeld, wordt andesitisch magma andesietrots. Andesitisch magma is enigszins explosief en komt naar de aardkorst in omgekeerde breukgebieden. Op deze plekken bewegen twee platen in de aardkorst in tegengestelde richting tegen elkaar en beweegt het bovenste stuk naar het oppervlak in plaats van naar het midden van de planeet. Kleine tot middelgrote aardbevingen laten ook andesitisch magma vrij. Een voorbeeld van andesitisch magma is de uitbarsting van Mount St. Helens in Oregon.

Felsic Magma

Magels van het Felsic-type zijn ryolitische en dacite magma's, die erg dik zijn en langzaam bewegen. Felsisch magma lijkt zich te vormen wanneer de aardkorst smelt met zeewater. Het is zeer explosief bij het uitbarsten van vulkanen. Felsic magma bestaat uit 65 tot 75 procent silica. Het bevat weinig ijzer, magnesium en calcium en bevat veel kalium en natrium. In vergelijking met andere soorten magma is felsisch magma koel en bereikt het 650 tot 800 graden Celsius, en is het rijk aan vluchtige of onstabiele gassen en gesmolten rotsen. Felsic magma vormt enorme caldera's, zoals de Yellowstone-caldera. Na afkoeling vormt het ryoliet of granietgesteente.

Ultramafisch Magma

Tegenwoordig is onze planeet te cool om ultramafisch of komatiiet magma te vormen. Dit is waarschijnlijk een goede zaak, omdat ultramafisch magma de heetste en snelst stromende magma zou zijn, bijna net zo snel stromend als water door een vulkaan. In het verre verleden kon de ultramafische lava zo hoog worden als 1600 graden Celsius. Nu bereikt lava zelden meer dan 1200 graden.


Bekijk de video: Soorten Vulkanen en Magma (Mei 2022).