Misc

Wat zijn de oorzaken van koolstofdioxide in het bloed?


Artsen bestellen volgens het Caduceus-Hampstead University Hospital in Virginia koolstofdioxide-tests om te meten hoe goed de longen koolstofdioxide uit het bloed verwijderen. Koolstofdioxide (CO2) is een afvalproduct van de stofwisseling. Wanneer de ademhaling toeneemt, daalt het kooldioxidegehalte. Artsen overwegen veel andere factoren voordat ze beslissen over een interventie voor een lage CO2-uitstoot omdat er veel aandoeningen zijn die een verhoogde ademhaling kunnen veroorzaken.

Stress en angst

Stress en angst kunnen een verminderde uitstoot van koolstofdioxide veroorzaken. Alleen al het hebben van een medische afspraak of een laboratoriumtest is stressvol voor sommige mensen. Dr. Jonnathan Busko, medisch directeur van Northeast Maine Emergency Medical Services, zegt dat hyperventilatie een belangrijke oorzaak is van een lage uitstoot van kooldioxide in het lichaam. De oorzaak kan ook metabolisch zijn.

Medicijnen

De medicijnen die u gebruikt, kunnen een koolstofdioxidetest beïnvloeden. Antacida, diuretica, corticosteroïden, hormonen of barbituraten beïnvloeden de uitstoot van kooldioxide, volgens Drugs.com. Cafeïne en andere stimulerende middelen en te veel aspirine kunnen de ademhaling verhogen.

Onderliggende voorwaarden

Ziekte veroorzaakt vaak metabole problemen. Sommige problemen die een verhoogde ademhaling kunnen veroorzaken, volgens labtestsonline.org, zijn de ziekte van Addison, diarree, ongecontroleerde diabetes, nierziekte en longontsteking. Bepaalde omgevingscondities, zoals een oververhitte kamer, kunnen de ademhaling tijdelijk verhogen.

Het komt neer op

Als u gezonde longen en nieren heeft, kan een laag koolstofdioxidegehalte weinig betekenis hebben - en geen arts stelt een diagnose op basis van een enkele laboratoriumwaarde. Desalniettemin moet u hem vragen naar de relatie tussen uw laboratoriumresultaten en eventuele onderliggende ziekten die u heeft, vooral als u moeite heeft zich te concentreren of op adem te komen. Zoek onmiddellijk medische hulp als u episodes van bewustzijnsverlies heeft.


Bekijk de video: Gasuitwisseling (December 2021).