Misc

Hoe sportmassage te doen voor enkelverstuikingen


De kruiswrijving massagetechniek wordt gebruikt om sportmassage te doen voor enkelverstuikingen. Het helpt het genezingsproces te versnellen en te voorkomen dat littekenweefsel ontstaat. Een verstuikte enkel is een van de meest voorkomende soorten enkelblessure, met name in de sport. Het ontstaat wanneer de enkelbanden strekken of zelfs scheuren. Meestal wordt een enkelverstuiking veroorzaakt doordat de enkel naar beneden draait, zodat de voetzool naar binnen is gericht, waardoor de ligamenten aan de buitenkant van de enkel worden verwond. Meer zelden rolt de enkel de andere kant op en verwondt de ligamenten aan de binnenkant van de enkel. Kruiswrijving massage toegepast op de gewonde ligamenten na de acute fase zal helpen voorkomen dat littekenweefsel wordt gevormd. Dit gebeurt nu ongeveer vijf dagen nadat de enkel is verstuikt.

Wacht minstens 48 tot 72 uur voordat u begint met een massage, wat alleen in de subacute en acute fase moet worden gedaan.

Zorg ervoor dat er geen contra-indicaties zijn, zoals een gebroken bot, open wond, huidinfecties, peesrupturen, winterhanden en dergelijke. Eventueel mag u de massage niet uitvoeren.

Plaats de persoon met de enkelverstuiking in een comfortabele positie. Strek de voet uit met de verstuikte enkel, zodat de ligamenten in een uitgerekte positie zijn.

Oefen een diepe, directe druk uit op het ligament met een enkele vinger. Begin de massage op een punt dat enigszins verwijderd is van het verstuikte gebied, en werk dan geleidelijk naar u toe. Masseer diep heen en weer over het ligament, niet over de lengte. Je zou het ligament onder de huid moeten voelen.

Begin langzaam nog dieper te masseren, maar binnen de grenzen van draaglijke pijn. Ga door met de massage gedurende vijf tot tien minuten. Tape de enkel af of gebruik een enkelsteun om het te ondersteunen.

Masseer de enkel om de andere dag met dezelfde techniek, niet elke dag. Na deze diepe massage-techniek heeft de verstuikte enkel enige tijd nodig om te herstellen. Als de pijn of zwelling de volgende dag erger is, stel de massage dan opnieuw uit.

Tip

  • Gebruik geen olie of ander glijmiddel, omdat de massage het meest effectief is als u de verstuikte banden goed voelt. Als je olie gebruikt, worden je vingers glad en werken ze niet zo goed. Door loodrecht op het ligament te masseren in plaats van langs de lengte, helpt u littekenweefsel af te breken en collageenvezels opnieuw af te stemmen, wat op zijn beurt de genezing versnelt.

Tip

  • Het is essentieel dat u een grondige kennis heeft van de anatomie van de enkel en waar de ligamenten zich aan hechten, om te weten hoe u de verstuikte ligamenten het beste kunt masseren.


Bekijk de video: Oefeningen voor verstuikte enkel, verzwikte enkel of zwakke enkel, hoe kom ik van de pijn af? (November 2021).