Misc

Wat doet vitamine D voor u?


Vitamine D is een van de essentiële vitamines die ons lichaam absoluut nodig heeft. De meeste mensen weten dat vitamine D belangrijk is voor de gezondheid van je botten. Je hebt het misschien ook vaker gezien in de media, omdat nieuw onderzoek bepaalt dat vitamine D nog grotere voordelen heeft dan artsen eerder dachten.

Hoe vitamine D werkt

Vitamine D is essentieel voor een optimale gezondheid en groei. Vitamine D is absoluut noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van botten en tanden, omdat het nodig is voor de juiste opname en gebruik van calcium en fosfor in het lichaam - beide ook essentieel voor de gezondheid van het skelet. Zonder adequate niveaus van vitamine D in de kindertijd kunnen botafwijkingen ontstaan ​​- een aandoening die bekend staat als rachitis. Bij volwassenen kan een gebrek aan voldoende vitamine D de botdichtheid verminderen, wat leidt tot osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken.

Potentiële voordelen van vitamine D

Omdat er op veel cellen in het lichaam vitamine D-receptoren aanwezig zijn, onderzoeken wetenschappers het belang van vitamine D voor verschillende gezondheidsproblemen. Het laatste onderzoek suggereert dat vitamine D een beschermende rol kan spelen tegen multiple sclerose en andere auto-immuunziekten. Bovendien is een hogere inname van vitamine D geassocieerd met een verminderd risico op borstkanker bij vrouwen.

Preventie van vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort is eigenlijk nog steeds een probleem in veel delen van de wereld, waaronder westerse landen zoals de Verenigde Staten. Met het nieuwste onderzoek dat ons aantoont dat vitamine D belangrijk is voor veel meer dan de gezondheid van botten en tanden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine D in uw dieet, uit de zon of uit supplementen krijgt. Neem dagelijks 1.000 IE vitamine D (in de vorm van cholecalciferol) uit een voedingssupplement om er zeker van te zijn dat u voldoende vitamine D krijgt voor een optimale gezondheid. Zorg ervoor dat uw kinderen ook dagelijks 400 IE vitamine D nemen.

Wie loopt risico op vitamine D-tekort?

Er zijn mensen die een hoger risico lopen op vitamine D-tekort. Aangezien de belangrijkste voedselbronnen van vitamine D dierlijke producten zijn, moeten strikte veganisten zorgen voor voldoende inname van vitamine D door suppletie - hoewel de meeste melk en granen verrijkt zijn met vitamine D in Noord-Amerika. Degenen die leven met chronische ontstekingen of aandoeningen van het darmkanaal die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, lopen ook het risico op een tekort, net als oudere populaties die minder eten, minder voedingsstoffen uit hun dieet absorberen en blootstelling aan de zon vermijden. Oudere personen produceren ook minder vitamine D in hun huid dan jongeren.

Vitamine D-tekort & vitamine D-overdosis

Vitamine D wordt door de lever en de nieren omgezet in zijn actieve vorm in het lichaam. Degenen met ziekten van deze organen, zoals levercirrose, hepatitis of nierstenen, kunnen moeite hebben met het metaboliseren van vitamine D in zijn actieve vorm en kunnen een tekort aan deze vitale voedingsstof krijgen. Op zijn beurt kan overmatig gebruik van vitamine D uw risico op nierstenen en hypercalciëmie (teveel calcium in het bloed) verhogen. Vraag uw arts om uw vitamine D-status te controleren als u met een chronische lever- of nieraandoening leeft.


Bekijk de video: Huisarts vertelt over vitamine D en zon (December 2021).