Misc

Wat is histamine?

Wat is histamine?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Histamine is een stof die aanwezig is in cellen van het immuunsysteem. Het komt vrij wanneer weefsel beschadigd is en tijdens een allergische reactie. Anafylaxie, hooikoorts en netelroos zijn veel voorkomende reacties waarbij histamine betrokken is. Hoewel het wordt geassocieerd met jeuk, loopneuzen en andere ergernissen, is histamine een belangrijk onderdeel van de afweer van het lichaam.

Feiten

Histamine is een product van het aminozuur histidine. Twee soorten immuuncellen geven histamine af: mestcellen in het weefsel en basofielen in het bloed. Histamine heeft drie hoofdacties op de omliggende cellen: verwijdende kleine bloedvaten en toenemende capillaire permeabiliteit, waardoor roodheid en zwelling op het gebied van letsel of reactie worden veroorzaakt; samentrekken van de gladde spier van de bronchiën, waardoor ademhalingsproblemen en een strak gevoel in de borst worden veroorzaakt; en toenemende maagafscheiding.

Histamine en anafylaxie

Anafylaxie is een levensbedreigende aandoening waarbij blootstelling aan een allergeen de afgifte van histamine in de bloedsomloop veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten over het hele lichaam verwijden, terwijl verhoogde capillaire permeabiliteit ervoor zorgt dat vloeistoffen in het weefsel kunnen lekken. Er treedt een ernstige daling van de perifere bloeddruk op, waardoor de terugkeer van bloed naar het hart wordt beperkt. Tegelijkertijd veroorzaakt vernauwing van de bronchiën ademhalingsproblemen. Anafylaxie moet onmiddellijk worden behandeld met epinefrine of een vergelijkbaar medicijn.

Histamine in hooikoorts

Hooikoorts is een lokale allergische reactie veroorzaakt door allergenen die in contact komen met het neusweefsel. Histamine-afgifte zorgt ervoor dat de bloedvaten van de neus verwijden en de haarvaten gaan lekken, wat resulteert in gezwollen, secretair intranasaal weefsel - beter bekend als loopneus en congestie.

Histamine in Hives

Bijenkorven, ook bekend als urticaria, zijn een gelokaliseerde reactie veroorzaakt door allergenen die in contact komen met specifieke delen van de huid. Lokale afgifte van histamine veroorzaakt een rode gloed (vanwege verwijde bloedvaten) en een goed gedefinieerde zwelling (vanwege vloeistof die uit permeabele haarvaten lekt). Hitte en jeuk zijn andere veel voorkomende effecten. Bijenkorven kunnen het gevolg zijn van plaatselijke (bijv. Contact met een brandnetelplant) of systemische blootstelling (bijv. Het eten van bepaald voedsel) aan een allergeen.

Voordelen

De afgifte van histamine en de effecten ervan op het weefsel maken deel uit van de afweer van het lichaam. Het verwijden van bloedvaten in de buurt van de plaats van een verwonding vermindert de bloedstroom en dus bloedverlies in het gebied. Capillaire permeabiliteit zorgt ervoor dat witte bloedcellen in het weefsel terechtkomen, waar ze het genezingsproces kunnen beginnen. Bronchiale vernauwing vermindert het volume van ingeademde lucht, waardoor de blootstelling aan een toxine in de lucht wordt beperkt. Histamine veroorzaakt ook de afgifte van maagzuren, een essentieel onderdeel van het spijsverteringsproces.


Bekijk de video: Wat is histamine intolerantie? (Mei 2022).