Misc

Psychologische effecten van verraad


Misschien prikt geen enkele actie in het leven meer dan verraad. Om je verraden te voelen, moet je iemand genoeg vertrouwen om gekwetst te worden door hun onverwachte acties. Als je herstelt van deze pijn, kun je lange tijd niet langer iemand op dezelfde manier vertrouwen. De psychologische effecten van verraad zijn breed en hebben zelfs invloed op de stabiliteit van samenlevingen. Vertrouwen is een basis voor het menselijk bestaan, beïnvloed door bepaalde chemische stoffen in de hersenen, zoals oxytocine, een chemische stof in het lichaam die vertrouwelijke gevoelens versnelt. Wanneer je je eigen verraad doorloopt, kun je veel gerelateerde emoties ervaren.

Schok

Het eerste gevoel dat de meeste mensen ervaren wanneer ze een verraad tegenkomen, is shock. U zult waarschijnlijk weken, maanden of zelfs jaren doorbrengen in ongeloof dat de persoon die u heeft beledigd in staat was tot haar acties. Vaak wordt vertrouwen in de loop van de tijd opgebouwd en kost het tijd om je hersenen te herprogrammeren over de aard van het karakter van deze persoon, gebaseerd op getuige-gedragingen.

Boosheid

Nadat het is vastgesteld dat je vriend in staat is tot een dergelijke denigrerende actie, zul je waarschijnlijk enige mate van woede ervaren. Het is gebruikelijk om boos te worden over jezelf te laten vertrouwen op een persoon die zo ongevoelig was en woedend te zijn op de verrader. Je hebt misschien zelfs wraakzuchtige gevoelens om terug te willen komen naar die persoon, of hem pijn te doen op dezelfde manier als hij jou pijn deed.

Rouw

Nadat de bijtende gevoelens van shock en woede zijn verdwenen, kun je klassieke gevoelens van verdriet ervaren. Als het verraad zo groot is dat je je relatie volledig verliest, kun je dat verlies treuren. Je kunt ook treuren over wat je dacht te hebben met deze persoon, wat moeilijker kan zijn dan iets los te laten dat echt bestond.

Isolatie

Als gevoelens van verraad veel inbreuk maken op uw gevoel van welzijn, wilt u zich misschien isoleren van anderen. Uitgaan met je vrienden of nieuwe maken lijkt steeds minder aantrekkelijk. Als gevoelens van isolatie te lang doorgaan, kun je zelfs een sociale fobie ontwikkelen.

Sadness / Depressie

Gevoelens van droefheid komen vaak voor na het ervaren van verraad. Het doet pijn om je vertrouwen in een vernietigde persoon te hebben, en het is een logische opeenvolging van emoties om je verdrietig te voelen onderweg. Voor degenen die hun gevoelens niet uitwerken en hen laten woekeren, kunnen ze zelfs in een precairere toestand van depressie terechtkomen.


Bekijk de video: Waarom is roken zo verslavend? (December 2021).