Adviezen

Gewicht verliezen na een hysterectomie


Na een totale hysterectomie, waarbij de eierstokken en samen met de baarmoeder worden verwijderd, wordt het lichaam gedwongen in de menopauze omdat de oestrogeenspiegels plotseling dalen. Deze dramatische verschuiving in hormoonspiegels veroorzaakt gewichtstoename meestal rond de taille, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Hoewel het moeilijker is voor vrouwen om na de menopauze af te vallen vanwege een trage stofwisseling, zullen geduld en vastberadenheid een lange weg helpen om een ​​slankere taille te bereiken.

Ontwikkel gezonde eetgewoonten

Meet porties. Let op hoeveel u eet voor elke portie.

Drink water. U hebt de neiging om meer water vast te houden na een hysterectomie dan voorheen. Door elke dag 8 tot 10 glazen water te drinken, blijft je lichaam gehydrateerd en is de kans kleiner dat het water vasthoudt en opgeblazen raakt.

Selecteer verse groenten en fruit en volle granen. Dit zijn goede bronnen van vezels, waardoor je je vol voelt en de gezondheid van je dikke darm helpt.

Eet eiwitten, maar zorg ervoor dat je mager vlees, kip zonder vel en vis kiest.

Beperk uw inname van verzadigde en transvetten, die worden gevonden in boter, margarine, bakvet en gefrituurd voedsel. Kies gezondere alternatieven, zoals olijfolie of koolzaadolie.

Verhoog de hoeveelheid zuivel in uw dieet. Vetarme melk, kaas en yoghurt zijn belangrijke bronnen van calcium. Calcium is belangrijk voor gezonde botten. Naarmate de oestrogeenspiegels dalen, verliezen botten sneller calcium.

Maak kennis met de gewoonte van de oefening

Oefen regelmatig. Aërobe oefening verbrandt calorieën, verzorgt je hart en verbetert je uithoudingsvermogen. Experimenteer totdat u een regime vindt dat bij u past. Probeer joggen, wandelen of een dansles. Aërobe oefening heeft het extra voordeel dat het uw botgezondheid helpt verbeteren en osteoporose voorkomt.

Voeg krachttraining toe aan je routine. Gewichtheffen zal niet resulteren in dramatisch gewichtsverlies, maar het zal de spieren helpen versterken en uw kracht vergroten.

Begin aan yoga of Pilates om je flexibiliteit, balans en lichaamskracht te verbeteren.

Tip

  • Uw arts kan hormoonvervangingstherapie (HST) aanbevelen om de effecten van het plotselinge verlies van oestrogeen na uw hysterectomie te verminderen. HST heeft het voordeel dat het de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, vermindert en kan helpen hartaandoeningen te voorkomen. Het kan echter ook het risico op borstkanker verhogen bij sommige vrouwen bij langdurig gebruik. Het is niet aangetoond dat HST enig effect heeft op gewichtstoename na hysterectomie.


Bekijk de video: Ervaring Fenny en Erik na 8 weekse mindfulnesstraining in de zwangerschap (Januari- 2022).