Adviezen

Hoe lang gaan hart-bypasses mee?


Prognose

Hart-bypass-operatie verwijst naar een medische procedure die symptomen verlicht die verband houden met kransslagaderaandoeningen (CAD). Deze aandoening ontwikkelt zich door de vernauwing en / of blokkering van een of meer slagaders, waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt beperkt.

Blokkades treden op door plaquevorming op vaatwanden. Volgens Robert A. Ronzio, Ph.D., dragen deze afzettingen bij aan verstijfde, verstopte slagaders en beperkte bloedstroom en spelen ze een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten.

Coronaire bypass-operatie herstelt onmiddellijk de bloedtoevoer naar uw hart door de geblokkeerde bloedvaten te omzeilen. Een chirurg doet dit door een onbelemmerd bloedvat uit een ander deel van uw lichaam, zoals in de benen of armen, te verwijderen en aan de slagader te bevestigen om het bloed om de geblokkeerde plaats te leiden.

Volgens de Mayo Clinic vinden veel mensen na de operatie gedeeltelijke of volledige verlichting van de symptomen die gepaard gaan met kransslagaderaandoeningen zoals kortademigheid, snelle of onregelmatige hartslag en pijn op de borst. Toch hebt u, zelfs met een herstelde bloedstroom, ongeveer drie tot zes maanden hersteltijd nodig. De meeste mensen blijven ongeveer 10 tot 15 jaar symptoomvrij.

Het voorkomen

Medische professionals waarschuwen dat bypass-chirurgie geen remedie is voor hartziekten, maar alleen de symptomen verlicht door de bloedstroom tijdelijk te herstellen. Zelfs na de operatie blijft u vatbaar voor andere slagaders en worden de geënte locaties geblokkeerd.

Niettemin hebben verschillende fysieke, emotionele en sociale factoren invloed op uw herstel en op het voorkomen van toekomstige problemen in verband met CAD. Volgens onderzoeker Daniel L. McMurray, "is coronaire bypass-operatie geen remedie voor hartaandoeningen en wordt het individu geadviseerd om aandacht te schenken aan de bekende risicofactoren van voeding, gewicht, roken, stress en lichamelijke activiteit."

Verschillende lichamelijke reacties op CAD zijn stoppen met roken, een gezond hartdieet eten en een regelmatig trainingsprogramma volgen. Daarnaast raden artsen aan om andere bijdragende factoren te behandelen, zoals het medisch beheersen van de bloeddruk, het beheersen van diabetes en het verlagen van cholesterol.

Psychologische reacties omvatten het verminderen van uw stressniveau met activiteiten zoals yoga en meditatie. Voor sommigen veroorzaakt chirurgie emotioneel lijden geassocieerd met depressie en woede. Als dit gebeurt, moet u een professionele hulpverlener of uw spirituele adviseur raadplegen.

Vergeet niet dat uw familie en vrienden een belangrijke rol spelen in uw herstel en het behoud van uw gezondheid. Volgens McMurray hebben "hogere niveaus van sociale ondersteuning na coronaire bypass-chirurgie het individu aanzienlijk geholpen om een ​​betere emotionele status te hebben."

Overweging

Vanwege de aard van de operatie vereist bypass-chirurgie de grootste hoeveelheid hersteltijd dan elke andere procedure in verband met CAD. Daarom wilt u misschien met uw arts alternatieven bespreken om chirurgie te omzeilen, zoals angioplastiek, medicamenteuze behandelingen en extreme veranderingen in levensstijl.


Bekijk de video: Anesthesie bij een open hartoperatie (Januari- 2022).