Adviezen

Wat zijn de gevaren van gedistilleerd water drinken?


Destillatie is een proces dat alle mineralen uit het water haalt. Hoewel gedestilleerd water wordt aangegeven bij de productie van medicijnen en autobatterijen, mogen mensen het niet als drinkwater gebruiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet drinkwater minimumniveaus van bepaalde belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium bevatten. Het drinken van gedestilleerd water kan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een tekort aan mineralen, hyponatriëmische shock en verhoogde risico's op intoxicatie door zware metalen.

Mineraal tekort

In het menselijk lichaam bevat water altijd elektrolyten, elektrisch geladen atomen van mineralen zoals kalium en natrium. Wateropname gebeurt in de darm met behulp van deze elektrolyten. Als een persoon gedistilleerd water drinkt, moet de darm elektrolyten uit de lichaamsreserves nemen om het water te kunnen absorberen. Symptomen van lage mineralengehaltes zijn vermoeidheid, zwakte en hoofdpijn; spierkrampen; verminderde hartslag; en kwetsbare botten en tanden.

Hyponatremische shock

Experimenten bij ratten toonden bewijs dat de consumptie van gedestilleerd water de inname van water en extracellulair vloeistofvolume kan verhogen, waardoor natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium uit het lichaam worden geëlimineerd en de volumes rode bloedcellen worden verlaagd, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Regelmatige inname van gedistilleerd water kan hyponatremische shock of "watervergiftiging" veroorzaken, wat vaak gebeurt na intense fysieke inspanningen en de inname van grote hoeveelheden water. Symptomen variëren van slaperigheid en prikkelbaarheid tot convulsies en hersenoedeem, dat is het vasthouden van water in de hersenen. Wanneer specifiek gerelateerd aan lage absorptie van kalium, wordt het hypokaliëmie genoemd.

Hogere risico's van intoxicatie van zware metalen

Gedistilleerd water absorbeert metalen en andere stoffen uit opslagtanks en containers in een hoger tempo dan drinkwater. Het consumeren van gedestilleerd water kan het gehalte aan belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium verlagen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben calcium en magnesium een ‚Äč‚Äčanti-toxische werking en bij inname van besmet water of voedsel voorkomen deze mineralen de opname van zware metalen zoals lood en cadmium uit de darmen in het bloed.


Bekijk de video: Alleen een 'gek' drinkt nog kraanwater. Gedestilleerd water gezond reinigt gedistilleerd water ok (November 2021).