Adviezen

Levensduur van witte bloedcellen


Een witte bloedcel is een component van bloed. Terwijl de rode bloedcellen zuurstof naar de organen transporteren en de bloedplaatjes verantwoordelijk zijn voor het stollen van bloed na een blessure, helpen witte bloedcellen het lichaam te verdedigen en zichzelf te genezen tegen vreemde indringers, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Leukocyten & lymfocyten

Witte bloedcellen die worden geproduceerd door merg in het bot worden leukocyten genoemd. Witte bloedcellen die worden geproduceerd door lymfeklieren in het lymfestelsel worden lymfocyten genoemd.

Lymfatisch systeem

Het lymfestelsel bestaat uit organen, kanalen en knopen die lymfocyten produceren. Lymfevaten bevatten lymfevloeistof gevuld met lymfocyten. De amandelen, de milt en de thymus zijn lymfeklieren. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het screenen van lymfevocht op tekenen van infectie. Lymfevocht bevat ook een deel van het plasma uit bloed dat in de cellen is gelekt. De vloeistof baant zich een weg terug naar de aderen die het dichtst bij het hart zijn.

Neutrofielen

Leukocyten en lymfocyten blijven niet in het bloed. Ze zitten meestal in het lymfestelsel of in het weefsel.

Er zijn drie soorten leukocyten: neutrofielen, eosinofielen en basofielen. Neutrofielen vallen bacteriën aan en verteren ze. Ze kunnen drie tot vier dagen overleven, maar nadat ze bacteriën hebben verteerd, sterven ze na ongeveer 12 uur.

Eosinofielen & basofielen

Eosinofielen kleuren parasieten en vreemde moleculen en verteren ze. De levensduur van drie weken van eosinofielen omvat het volwassen worden, werken en het beoogde doel bereiken. Basofielen kleuren slechts moleculen, maar ze worden vermenigvuldigd in aanwezigheid van leukemie. Basofielen rijpen en vervullen hun taken gedurende een periode van drie dagen tot anderhalve week.

Lymfocyten

Lymfocyten kunnen een maand lang leven. Lymfocyten omvatten B-cellen die antilichamen produceren en T-cellen die het lichaam op cellulair niveau beschermen. De levensduur van B-cellen varieert van drie of vier dagen tot maximaal vijf weken. Als een T-cel geen andere functie heeft dan door het lichaam te reizen, kan deze maanden meegaan; als het een gevecht met vreemde stoffen aangaat, duurt het een van een dag of twee tot een week, afhankelijk van de omstandigheden.

Volgens artsen en auteurs van het boek "Miscarriages Can Prevention," kunnen lymfocyten vele jaren leven. Leukocyten en lymfocyten sterven vroeg wanneer ze vechten tegen ziektekiemen. Degenen die niet sterven door ziektekiemen te vernietigen, sterven door te worden vernietigd door andere witte bloedcellen zodat nieuwe kunnen worden gemaakt.


Bekijk de video: Bloed: samenstelling en aanmaak (December 2021).